Finland beschikt binnenkort over Europa’s eerste permanente opslagplaats voor kernafval: “Eigenlijk bestaat er geen alternatief”

Duizend eeuwen. Zo lang moet het langlevende radioactieve afval dat werd geproduceerd door de Finse kerncentrales in een bergingssite in de diepe ondergrond blijven. Voor de meeste Finnen mag de graftombe zelfs geheel uit het collectieve geheugen verdwijnen ook.

Waarom is dit belangrijk?

Voorstanders van koolstofarme kernenergie worden gedwongen om het netelige probleem van het ‘hoogactieve’ kernafval, waarvan het stralingsniveau enkele honderdduizenden jaren op een voor mens en natuur gevaarlijk niveau blijft, opnieuw onder ogen te zien. Dat afval moet worden afgeschermd van de biosfeer.

Het nieuws: Over maximaal drie jaar is het zover. Dan kan het Finse kernafval 455 meter onder de grond worden geborgen, in een stoffig tunnelnetwerk genaamd Onkalo, of: ‘holte’, ‘schuilplaats’, ‘nest’.

  • De site, aan de westkust van het Scandinavische land, is de eerste ter wereld waar kernafval in een civiele context veilig en permanent wordt opgeslagen.
    • In de Amerikaanse 'Waste Isolation Pilot Plant' (WIPP) bestond dit al eerder in een militaire context.
  • De ingebruiknam
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer