Europa ziet Belgische economie met 8,4 procent instorten dit jaar

Volgens de Europese Commissie krimpt de economie in ons land over heel dit jaar met 8,4 procent. De werkloosheid zou door de vele maatregelen wel maar beperkt stijgen.

De Europese Commissie publiceerde donderdag haar voorspellingen voor de economie van de Europese lidstaten. Het scenario voor België ziet er niet goed uit.

Het bruto binnenlands product (bbp), de meest gebruikte maatstaf voor de staat van de economie, krimpt met 8,4 procent. Beter nieuws voor de komende jaren wel: in 2021 zou de Belgische economie 4,1 procent groeien om een jaar later 3,5 procent vooruit te gaan.

De overheidsschuld stijgt tot 117,7 procent van het bbp.

Binnenlandse consumptie

De grootste dader van de krimp dit jaar is de binnenlandse consumptie. Die zou volgens de voorspellingen met 8,2 procent onderuit gaan, terwijl export ook nog 0,2 procent verliest. De komende jaren zal de vraag opnieuw aantrekken, maar de export zal nog even onderpresteren, zegt het rapport.

De werkloosheid stijgt dit jaar, al is het niet veel. De werkloosheidsgraad zou tegen het einde van dit jaar op 5,9 procent terecht komen, 0,7 procentpunten hoger dan over heel 2019. Dat het zo beperkt blijft in coronatijden is zeker een gevolg van de maatregelen die de federale regering nam rond tijdelijke werkloosheid, maar koken kost geld. Door alle coronamaatregelen komt de overheidsschuld in 2020 uit op 117,7 procent van het bbp, zo’n 20 procentpunten meer dan vorig jaar, en die zou de komende jaren blijven stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20