“Europa zal nieuwe wereldoorlog ontketenen”: Poolse premier kiest opnieuw de aanval

De Poolse eerste minister Mateusz Morawiekci waarschuwt de Europese Unie dat een nieuwe wereldoorlog dreigt als die besluit EU-geld voor Polen achter te houden. Dat vertelde hij in een interview aan The Financial Times. Hij beschuldigt de Europese Commissie ervan hem “een geweer tegen het hoofd te houden” bij de onderhandelingen.

Stevige taal van de Poolse premier: De Europese Commissie riskeert een nieuwe wereldoorlog te starten als ze het Poolse relanceplan niet goedkeurt (en dus financieren): “Ik zal de Poolse rechten verdedigen met elk wapen dat voor handen is.” De hele discussie tussen Polen en Europa is ondertussen op het punt gekomen dat het EU-geld voor Polen wordt vertraagd of niet uitbetaald. Daardoor dreigt Morawiekci ook met “repercussies”, waarschijnlijk in de vorm van het Europees klimaatplan proberen boycotten.

Politieke zelfmoord

In het interview vraagt de Poolse premier de Europese Commissie om gewoon te betalen waar Polen recht op heeft. Ook wil hij dat de boetes voor Polen, zolang die enkele uitspraken van het Europees Hof van Justitie niet toepast, dringend worden geschrapt.

Uit een reactie van Pools Europarlementslid Andrzej Halicki (EVP) valt op te tekenen dat Morawiekci’s oorlogstaal een zelfmoordactie is. “Hij doet er alles aan om vicepremier (en partijvoorzitter) Jarosław Kaczyński te pleasen. Hij wil hemzelf redden van ontslag. Morawiekci wil tonen dat hij harder is dan de Justitieminister Zbigniew Ziobro en de voormalige premier Beata Szydło. De prijs daarvoor zijn de belangen van Polen”, aldus Halicki.

Nationaal recht boven Europees

De hele discussie kwam op gang toen het Poolse Grondwettelijk hof de nationale wet boven de Europese stelde. Daarop vlogen de verwijten over en weer, waarna Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zelfs dreigde het EU-geld voor Polen achter te houden of zelfs helemaal te schrappen. De Poolse premier zag dit als een regelrechte oorlogsverklaring, en besloot dan ook vol in de aanval te gaan. Zo beschuldigde hij de Commissie al van chantage.

Ondertussen viel elke dag wel ergens het woord “Polexit” te horen: Polen dat de Europese Unie zou verlaten. Dit wordt echter tegengesproken door Morawiekci, die ondertussen al verschillende uitspraken verzachtte. Zo zou het nationaal recht niet boven het Europese staan, maar gaat het louter om enkele, kleinere bepalingen.

Dat de premier dan toch terug de aanval kiest is toch enigszins verrassend. Afwachten wat de EU, bij monde van EC-voorzitter von der Leyen, hierop reageert.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20