Door de breuk met Rusland dreigt Europa voor zijn energiebevoorrading meer afhankelijk te worden van China. Zo’n scenario kan Europa vermijden door onder meer te investeren in eigen technologieën voor de opslag van hernieuwbare energie.
Europa vreest grotere afhankelijkheid van China voor energie na breuk met Rusland

Waarom is dit belangrijk?
De Europese Unie haalt alles uit de kast om haar energietransitie te voltooien binnen de deadlines die ze zichzelf heeft opgelegd. Maar hoewel de diplomatieke crisis met Rusland het tempo heeft opgevoerd, is de EU er nog niet: stoppen met fossiele brandstoffen is allemaal goed en wel, maar ze moeten worden vervangen door iets anders, en de technische expertise en middelen zijn niet altijd aanwezig op het Europese continent.In het nieuws: Op 5 oktober komen de EU-leiders bijeen in Granada, Spanje. Op de agenda: hoe voorkomen we dat we van Scylla in Charybdis geraken, na de breuk met Rusland. Hoewel de EU er gemakkelijker dan verwacht in is geslaagd zich los te maken van Russische olie (maar nog niet voldoende van LNG), is ze nog steeds sterk afhankelijk van andere grootmachten, en in het bijzonder van China, om haar eigen hernieuwbare energiesector te ontwikkelen.
Problemen met de bevoorrading
- De Europese Unie zou in 2030 net zo afhankelijk kunnen worden van China voor lithium-ionbatterijen en brandstofcellen als van Rusland voor de oorlog in Oekraïne, volgens een document dat voorafgaand aan de bijeenkomst in Spanje is opgesteld en dat het persagentschap Reuters heeft kunnen raadplegen.
- Terwijl de Europese windenergie-industrie al alarm slaat over de risico’s die gepaard gaan met de afhankelijkheid van Chinese leveranciers, is opslag het echte probleem.
- Omdat natuurlijke energiebronnen – wind en zon – wisselvallig zijn, moeten we investeren in batterijen en accu’s om energie op te kunnen slaan tijdens perioden van hoge productie. Die energie kunnen we dan gebruiken als het bijvoorbeeld windstil is of de zon niet schijnt.
- Het rapport wijst erop dat de EU een sterke positie heeft in de tussen- en assemblagefasen van de elektrolyseproductie, met meer dan 50 procent van de wereldmarkt. Maar het continent is sterk afhankelijk van China voor brandstofcellen en lithium-ionbatterijen.
“Als er geen krachtige maatregelen worden genomen, zou het energie-ecosysteem van Europa tegen 2030 op een andere manier, maar met een vergelijkbare ernst, afhankelijk kunnen zijn van China als vóór de invasie van Oekraïne ten opzichte van Rusland”.
Het rapport voor de EU-leiders
Het rapport benadrukt verder dat de groei van China op alle gebieden van geavanceerde technologie een nog grotere bedreiging vormt voor de autonomie van de EU. En niet alleen op het gebied van energie.
Hoe kan Europa in de race blijven?
- Er is natuurlijk het specifieke geval van de auto-industrie, waar Europa, gevangen tussen Tesla aan de ene kant en Chinese modellen aan de andere kant, niet echt weet op welk paard het moet wedden.
- Europese expertise is nog steeds zeer waardevol in alles wat digitaal is, van drones tot databases. Maar de kloof wordt steeds groter, omdat China enorme vooruitgang boekt en wij niet.
- Tegen 2030 zou deze afhankelijkheid van het buitenland een ernstige belemmering kunnen vormen voor de productiviteitswinst die nodig is om in de race te blijven, om de industrie, maar ook de landbouw te moderniseren en zo een zekere mate van autonomie te behouden, aldus de nota bestemd voor de Europese staatshoofden. De Europese leiders zullen ongetwijfeld nog heel wat werk voor de boeg hebben.
(ns/nd)