Europa voor luxeproducten dit jaar sterkste groeimarkt

De wereldwijde verkoop van luxeproducten zal dit jaar een groei tussen 2 procent en 4 procent laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Bain & Company.

Daarbij wordt opgemerkt dat een hogere besteding in China en Europa de zwakkere vooruitzichten in de Verenigde Staten en de rest van Azië zal compenseren. De wereldwijde markt voor luxegoederen zal volgens het rapport dit jaar een waarde tussen 254 miljard euro en 259 miljard euro laten optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector zich daarbij blijkt te herstellen van een aantal tegenslagen waarmee de voorbije jaren diende te worden afgerekend. “De luxesector heeft een moeilijke periode achter de rug,” betoogt Claudia D’Arpizio, analist bij Bain & Company. “De verkoop diende immers af te rekenen met een economische vertraging, de impact van het terrorisme op de toeristische bestedingen en de specifieke omstandigheden in een aantal landen, zoals de strijd tegen corruptie en omkoping in China.”

Spanje

Dit jaar lijkt zich volgens D’Arpizio echter in positieve richting te ontwikkelen. Daarbij wordt onder meer gewezen naar Europa, dat na een reeks terroristische aanvallen opnieuw opnieuw op een toeristische groei kan rekenen, waarbij de verkoop van luxeproducten een toename tussen 7 procent en 9 procent zou kunnen kennen. Europa zal zich daarbij volgens het rapport mogelijk opwerpen als de sterkste groeimarkt van de hele wereld. Daarbij worden vooral Spanje en Groot-Brittannië als belangrijke speerpunten naar voor geschoven. Spanje wordt immers bestempeld als een veilige bestemming, terwijl gunstige wisselkoersen van Groot-Brittannië een betaalbare bestemming maakt. Op het Chinese vasteland, waar op een toename van de binnenlandse consumptie kan worden gerekend, zouden de luxeverkopen dit jaar een groei tussen 6 procent en 8 procent kunnen laten optekenen. De rest van Azië zou echter voor een achteruitgang tussen 2 procent en 4 procent moeten vrezen, terwijl de Verenigde Staten de gevolgen van een ongunstig politiek klimaat zouden voelen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20