Het grote aanbod van vloeibaar aardgas (LNG) op de energiemarkt is voldoende om Europa deze winter van genoeg energie te voorzien, blijkt uit onderzoek van Bloomberg.
Europa zal deze winter tot 40 procent meer vloeibaar aardgas (LNG) kunnen importeren dan het voorbije jaar, blijkt uit een rapport dat onderzoeksplatform BloombergNEF (BNEF) dinsdag publiceerde. De grote aankoop van LNG zou voldoende zijn om een (mogelijke) volledige stopzetting van de Russische pijpleidingen vanaf 1 oktober in te dekken.
Europa zou deze winter tot 40 miljoen ton vloeibaar aardgas importeren. Daardoor zou slechts 12 miljoen ton overblijven voor Azië in diezelfde periode, 8 miljoen minder dan het continent nodig heeft. Dat staat te lezen in het onderzoek van BNEF.
Slecht nieuws voor Azië?
Azië is daarbij de verliezer. De concurrentie met het continent wordt namelijk verder aangewakkerd doordat Europese kopers tot 90 procent meer LNG op de spotmarkt zullen kopen. Bovendien verwacht BNEF dat de prijzen zullen aanhouden aangezien Europa voorraden zal blijven aanleggen, waardoor er nog weinig overblijft voor Azië. Naar verluidt zou dat ook leiden tot een verdere daling van de wereldwijde gasprijzen, die sinds de Europese sancties tegen Rusland de hoogte zijn ingeschoten.
China hoeft wellicht niet te vrezen. Door de Europese sancties zal Rusland deze winter meer vloeibaar aardgas doorstromen naar zijn bondgenoot, al is de vraag ernaar – naar verwachting – 16 procent minder ten opzichte van het jaar daarvoor. Bovendien verkocht het land nog recent zijn LNG-overschotten al in het geniep aan Europa.
Het Japanse verbruik wordt verwacht met 8 procent af te nemen ten opzichte van 2021 wanneer het land de kolencentrales actief maakt.
Zuid-Korea is niet blij met de grote aankoop van Europa. Dat heeft te maken met de kleine voorraad waarover het land momenteel beschikt. Het rapport voorspelt dat de vraag naar vloeibaar aardgas er jaar-op-jaar met 10 procent zou kunnen stijgen.
(as)