Europa introduceert nieuw meldpunt voor “schimmige lobbypraktijken” door Big Tech

Een groep leden van het Europees Parlement heeft afgelopen week een nieuwe “hotline” goedgekeurd om ongepaste lobbyactiviteiten van Big Tech te melden.

Waarom is dit belangrijk?

De rol van lobbyisten in het Europees Parlement is onder de aandacht gekomen tijdens het zogenaamde Qatargate-schandaal.  Steeds meer Europese instellingen staan sindsdien onder druk om hun transparantieregels aan te scherpen.

De essentie: Via de website Lobbyleaks.eu kunnen Europarlementariërs en ambtenaren van Europese instellingen anonieme tips achterlaten over “louche lobby-activiteiten”. 

  • Dat is nodig zeggen de initiatiefnemers, waaronder de Nederlandse Paul Tang (PvdA). “Big Tech-bedrijven worden al langer bekritiseerd vanwege de enorme lobbybudgetten waarmee ze politici bestoken, maar niet eerder was er aandacht voor de schimmige lobbymethoden die worden toegepast”, aldus de Nederlander. Volge
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer