Europa-expert Steven Van Hecke over Qatargate: “Andere partijen hebben wellicht goede redenen om niet te gaan socialisten-bashen”

Met Qatargate wordt duidelijk dat het Europees Parlement niet immuun is tegen corruptie. De vraag is maar of het beperkt blijft tot deze onthullingen, of dat het probleem nog veel verder reikt. Het schandaal deint dag na dag uit. “We gaan zien hoeveel Europarlementsleden erbij betrokken zijn, eventueel hoeveel instellingen”, zegt Steven Van Hecke, professor Europese Politiek aan de KU Leuven, in een gesprek met Business AM Radio.

In het nieuws: De afgelopen dagen raakte, na een onderzoek van Le Soir en Knack en invallen van het Brussels federaal parket, bekend dat verschillende Europarlementsleden en hun medewerkers onderwerp zijn van een corruptiezaak.

  • Die wordt rechtstreeks verbonden aan Qatar: de Europarlementariërs zouden in ruil voor grote sommen cash geld en cadeau’s het Europees beleid moeten proberen beïnvloeden, in het voordeel van Qatar uiteraard.
  • De belangrijkste naam die daarbij wordt genoemd is Eva Kaili, als Grieks politica voor Pasok lid van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Bij haar thuis werden grote zakken geld ontdekt, haar vader werd gespot met een aktetas met daarin 150.000 euro cash.
  • Daarnaast richt het onderzoek zich op de NGO “Fight Impunity”, geleid door de Italiaanse socialist Pier Antonio Panzeri: bij hem thuis vonden de speurders 600.000 euro cash. Ook de Belgische Europarlementsleden Marie Arena en Marc Tarabella (beiden PS) worden opgenomen in het onderzoek.

De reactie: “Qatar is er minstens in geslaagd om de zwakke plek van één Europarlementslid bloot te leggen, we gaan zien hoeveel anderen “, zo vertelde professor Steven Van Hecke (KULeuven) aan Business AM (beluister het volledige gesprek onderaan dit artikel). “Het is duidelijk dat het Europees Parlement inderdaad een probleem heeft.”

  • Het valt Van Hecke op dat de andere fracties zich voorlopig gedeisd houden: “Ze gaan niet over tot een rondje socialisten-bashen. Wellicht hebben ze daar goede redenen voor, omdat ze misschien denken dat er ook nog andere dominostenen zouden kunnen vallen, niet alleen binnen de sociaaldemocratische fractie, maar ook binnen de andere politieke families.”
  • De professor stelt zich de vraag of het voor de Qatarezen logisch zou zijn om zich maar op één parlementslid van één fractie te richten. “Aangezien ze daar toch zoveel cash geld voor hebben, lijkt dat een weinig efficiënte strategie. Het zou wel eens kunnen dat er ook nog andere namen opduiken, zelfs binnen andere politieke families. Daarvoor moet het onderzoek nog worden afgewacht.

Wat het schandaal betekent: “Dit is zeker een blamage voor het Europees Parlement. Binnen de Europese Unie is het Parlement uitgerekend de eerste in de rij om anderen de les te spellen.”

  • Het schandaal geeft uiteraard munitie aan de critici van het Europees Parlement: “Voor een deel van de watchers van het Parlement is het een bevestiging van wat ze al dachten: “Dat parlement, dat stelt toch allemaal niet veel voor, het is daar één corrupte boel”. We kunnen het ook vanuit een andere hoek bekijken, namelijk dat ook de Qatarezen goed verstaan hebben dat het Europees Parlement echt meetelt”, zo vertelde Van Hecke.
  • Ook deelt de professor een sneer uit naar het Hongarije van Viktor Orban en consorten: “Zij verkneukelen zich in leedvermaak, dat vind ik ook niet echt geloofwaardig. We weten dat het regime in Boedapest zelf ook erg corrupt is, en dat is nog een graad erger, want dat is met West-Europees belastingsgeld. Van de Qatarezen kan men tenminste nog zeggen dat het hun eigen cash is waarmee ze Europarlementsleden omkopen.

Professor Steven Van Hecke sprak over Qatargate op Business AM Radio. Verder in het interview geeft hij aan waarom Europarlementsleden vatbaar kunnen zijn voor corruptie. Ook geeft hij hier enkele oplossingen voor. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.

Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.