Europese wapenimport met 64 procent gestegen, afhankelijkheid van VS blijft groot


Key takeaways

  • Europa blijft sterk afhankelijk van Amerikaanse wapenproducenten: de VS levert 64 procent van de wapens die tussen 2020 en 2024 door Europese NAVO-landen worden geïmporteerd.
  • Oekraïne kwam in deze periode naar voren als ’s werelds grootste wapenimporteur, terwijl de VS zijn positie als dominante wapenexporteur verstevigde met 43 procent van de wereldwijde wapenverkoop.
  • Rusland blijft ondanks sancties tegen het land de op twee na grootste exporteur van wapens ter wereld.

De Europese NAVO-landen hebben hun wapenimport de afgelopen vijf jaar aanzienlijk opgevoerd en importeerden 64 procent van hun wapens uit de Verenigde Staten. Deze toename valt samen met een wereldwijde verschuiving naar een grotere defensiecapaciteit van de Europese landen als reactie op waargenomen bedreigingen, met name van Rusland.

Verenigde Staten bevestigen positie als dominante wapenexporteur

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) rapporteerde dat Oekraïne in deze periode de grootste wapenimporteur ter wereld werd, terwijl de Verenigde Staten hun positie als dominante wapenexporteur verstevigden en goed waren voor 43 procent van de wereldwijde wapenverkoop. Deze aanzienlijke toename van de Europese NAVO-invoer weerspiegelt een bewuste poging om de nationale defensie te versterken en de afhankelijkheid van Amerikaanse wapens te verminderen.

Ondanks deze inspanningen blijft Europa dus sterk afhankelijk van Amerikaanse wapenproducenten. Die afhankelijkheid wordt verder geïllustreerd door grootschalige aankopen van geavanceerd Amerikaans wapentuig zoals F35 gevechtsvliegtuigen en Patriot luchtafweersystemen door landen als Italië en het Verenigd Koninkrijk. De complexe aard van deze systemen maakt snelle vervanging door alternatieve bronnen een uitdaging.

Wereldwijde verschuivingen in de wapenhandel

Hoewel Europese landen hebben geprobeerd om hun wapenaankoopstrategieën te diversifiëren, zou een volledige verschuiving weg van afhankelijkheid van de VS een aanzienlijke financiële en politieke inzet over een langere periode vereisen. Ondanks een daling van de wapenexport met 64 procent als gevolg van sancties en internationale druk na de invasie in Oekraïne, blijft Rusland de op twee na grootste exporteur ter wereld.

India, ooit een belangrijke afnemer van Russische wapens, kijkt steeds meer naar andere leveranciers, terwijl China prioriteit heeft gegeven aan de ontwikkeling van zijn eigen defensie-industrie. De wapenimport van Israël is daarentegen constant gebleven, hoewel de VS hun levering van geavanceerd wapentuig aanzienlijk hebben opgevoerd, wat samenvalt met intensievere Israëlische militaire operaties in verschillende regio’s.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.