Euro staat te koop

Kan het nog ironischer? Op het moment dat de euro zijn laagste niveau tegenover de dollar behaalt in 20 jaar, staat ook zijn beeltenis in de uitverkoop.

Het grote blauwe eurobeeld, dat buiten het voormalige hoofdkantoor van de centrale bank in Frankfurt staat, wordt verkocht. 

Met zijn lengte van 14 meter werd het beeld van bij zijn oprichting het globale uithangbord van de eenheidsmunt. Die oprichting gebeurde tegelijk met de invoering van euro bankbiljetten in 2001. Het blauwe beeld met gele sterren heeft de financiële crisis en de staatsschuldcrisis doorstaan. Maar nu is het gewoon te duur geworden om te onderhouden.

Dat onderhoud kost zo’n 120.000 euro per jaar. Maar het Frankfurter Kultuur Komitee (FKK), dat verantwoordelijk is voor het beeld, komt niet verder dan 35.000 euro. Die worden veelal opgehaald bij particulieren. Toenemend vandalisme en gebrek aan sponsoring dwingen de FKK nu om het stuk tegen oktober te veilen.

Banken zijn niet geïnteresseerd

“Het euro-symbool is het meest gefotografeerde motief in Frankfurt, veel banken adverteren ermee. Het zou alleen maar eerlijk zijn als de kosten gedeeld werden,” zegt Manfred Pohl, die de FKK leidt.

De afgelopen 12 maanden zijn 110 banken benaderd voor een eventuele aankoop. Maar 90 daarvan namen niet eens de moeite om te antwoorden. Ook de ECB, die jaarlijks 15.000 euro bijdraagt aan het onderhoud, is niet langer geïnteresseerd. Het 14 meter hoge en 50 ton wegende kunstwerk zal dus waarschijnlijk onderdak vinden bij een privépersoon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20