EU wil Europese belastingparadijzen aanpakken

De Europese Commissie gaat lidstaten aanpakken die te gulle belastingregimes voor bedrijven kennen, dat weet de Britse zakenkrant Financial Times. Brussel wil het onmogelijk maken voor bedrijven om hun geld weg te sluizen naar het land met de laagste belasting, zodat fiscale opbrengsten maximaal benut kunnen worden om de rekening voor de coronacrisis te betalen.

Overheden overal ter wereld geven astronomische bedragen uit om hun economie te reanimeren. De EU wil zich er nu van verzekeren dat belastingen maximaal benut kunnen worden voor dat doel. Daarom onderzoekt het handelsblok juridische instrumenten om Europese belastingontwijkingsroutes voor multinationals te sluiten. 

‘Verstoring van de eenheidsmarkt’

De Europese Commissie gaat bepaalde lidstaten op de vingers tikken wegens hun voordelige vennootschapsbelastingen. Specifiek gaat het om Nederland, Luxemburg, Ierland, Cyprus en Malta, en België.

De commissie staat onder druk van onder andere de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, om in de nasleep van de coronacrisis, krachtdadig op te treden tegen landen wiens vennootschapsbelasting op maat van de bedrijven geschreven is. 

Hooggeplaatste bronnen vertelden aan Financial Times dat de plannen zich nog in een vroeg stadium bevinden, maar de EU zou trachten bepaalde gunstige fiscale regels aan te duiden als een ‘verstoring van de eenheidsmarkt’.

Geen unanimiteit

Om zo’n verstoring aan te pakken is namelijk geen unanimiteit nodig. Brussel heeft in het verleden al verschillende keren geprobeerd om Europese belastingparadijzen op te doeken, maar stootte telkens op een veto van de lidstaten in kwestie. Op deze manier is een gekwalificeerde meerderheid voldoende. Dat betekent dat 55 procent van de lidstaten, met een minimum van 15 landen, vóór stemt.

De maatregel zou dan ook wel nog moeten goedgekeurd worden in het Europees Parlement. 

In België wordt bijvoorbeeld de innovatieaftrek gehekeld, waardoor bedrijven minder belastingen betalen op winsten uit intellectuele eigendom, zoals octrooien en auteursrechten. Via de innovatieaftrek kunnen farmareuzen hun belastingfactuur in België nog steeds drastisch verlagen, tot onder 5 procent, terwijl het gebruikelijke tarief rond de dertig procent bedraagt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.