Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Pools Hooggerechtshof waarschuwt land voor uitsluiting uit EU

Logo Business AM
Politiek

17/12/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Duizenden Polen komen op straat als protest tegen de hervorming van het gerechtelijk systeem. - Isopix

De Poolse regeringspartij PiS is al een tijd bezig met de hervorming van het gerechtelijk stelsel. De jongste stap daarin is een voorstel dat rechters kan afzetten als ze commentaar uiten op die hervorming.

Het Poolse Hooggerechtshof zegt dat dat ingaat tegen de basis van de Europese wetgeving en dat het lijkt op een poging om rechters te muilkorven.

In een mededeling zegt het Hof: ‘Een aantal verschillen tussen de Europese en Poolse wetgeving leiden al zeker tot een tussenkomst door de Europese instellingen voor het breken van Europese verdragen en leiden op langere termijn tot een vraag om de unie te verlaten.’

Het voegt daaraan toe dat het voorstel duidelijk bedoeld is om de president zelf een opperrechter te laten aanduiden voor de volgende verkiezingen in mei.

Politieke activiteiten

Eerder werd Polen al verwezen naar het Europese Hof van Justitie voor een ander voorstel dat zegt dat rechters kunnen gestraft worden als ze ‘deelnemen aan politieke activiteiten’. Iedere rechter die aanstellingen in twijfel trekt, kan een boete krijgen of in sommige gevallen afgezet worden.

De belangrijkste wijziging in het gerechtelijk systeem vond plaats in 2018. Toen besliste PiS dat rechters vanaf dan werden aangesteld door het parlement, gecontroleerd door de regeringspartij, in plaats van door het onafhankelijke orgaan NCJ. Daarvoor is Polen al meermaals op het matje geroepen bij de EU.

Eerder deze maand zette de partij effectief een rechter af die zich vragen stelde bij een bepaalde aanstelling. Dat leidde tot protesten van duizenden mensen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama