Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Pools Hooggerechtshof waarschuwt land voor uitsluiting uit EU

Logo Business AM
Politiek

17/12/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Duizenden Polen komen op straat als protest tegen de hervorming van het gerechtelijk systeem. - Isopix

De Poolse regeringspartij PiS is al een tijd bezig met de hervorming van het gerechtelijk stelsel. De jongste stap daarin is een voorstel dat rechters kan afzetten als ze commentaar uiten op die hervorming.

Het Poolse Hooggerechtshof zegt dat dat ingaat tegen de basis van de Europese wetgeving en dat het lijkt op een poging om rechters te muilkorven.

In een mededeling zegt het Hof: ‘Een aantal verschillen tussen de Europese en Poolse wetgeving leiden al zeker tot een tussenkomst door de Europese instellingen voor het breken van Europese verdragen en leiden op langere termijn tot een vraag om de unie te verlaten.’

Het voegt daaraan toe dat het voorstel duidelijk bedoeld is om de president zelf een opperrechter te laten aanduiden voor de volgende verkiezingen in mei.

Politieke activiteiten

Eerder werd Polen al verwezen naar het Europese Hof van Justitie voor een ander voorstel dat zegt dat rechters kunnen gestraft worden als ze ‘deelnemen aan politieke activiteiten’. Iedere rechter die aanstellingen in twijfel trekt, kan een boete krijgen of in sommige gevallen afgezet worden.

De belangrijkste wijziging in het gerechtelijk systeem vond plaats in 2018. Toen besliste PiS dat rechters vanaf dan werden aangesteld door het parlement, gecontroleerd door de regeringspartij, in plaats van door het onafhankelijke orgaan NCJ. Daarvoor is Polen al meermaals op het matje geroepen bij de EU.

Eerder deze maand zette de partij effectief een rechter af die zich vragen stelde bij een bepaalde aanstelling. Dat leidde tot protesten van duizenden mensen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks