EU verlicht sancties tegen enkele van Poetins dichte oligarchenvrienden

EU verlicht sancties tegen enkele van Poetins dichte oligarchenvrienden
Thomas Lohnes/Getty Images

Deze week lopen de door de Europese Unie opgelegde sancties tegen heel wat Russische oligarchen af. De oligarchen werden ervan verdacht de oorlog in Oekraïne mee te financieren, door hun nauwe banden met het Kremlin. Het merendeel van de sancties wordt verlengd, maar drie oligarchen zijn van het Europese juk verlost.

Waarom is dit belangrijk?

De sancties tegen Russische oligarchen vormen een belangrijk onderdeel om de oorlog in Oekraïne een halt toe te roepen. Meer dan 1.800 personen of entiteiten, die verantwoordelijk gehouden worden voor de oorlog of daar serieus geld mee verdienen, werden zo gesanctioneerd. Vaak gaat het om oligarchen die sterke banden hebben met het Kremlin, of met de Russische dictator Vladimir Poetin zelf.

Superjacht aan de ketting

In het nieuws: Drie Russische oligarchen krijgen hun bevroren tegoeden terug van de Europese Unie.

  • De eerste oligarch die zijn in Europa geparkeerd geld terugziet, is Farkhad Akhmedov.
    • De Azerbeidzjaanse zakenman verdiende zijn fortuin in de energiesector. Zo was hij 100 procent eigenaar van de Russische tak van Northgas, een bedrijf dat hij in 2005 en 2012 in twee schijven verkocht aan Gazprom en Novatek. Daarnaast was hij parlementslid in Rusland. Volgens de zakenman is hij ook betrokken bij allerhande onderhandelingen tussen Rusland en Turkije, om internationale disputen op te lossen. Turks minister van Buitenlandse Zaken noemde Akhmedov eerder “een diplomatieke middenweg die nauw samenwerkte met Poetin en hem goed kent”.
    • De zakenman is er al langer op gebrand zijn in Europa bevroren tegoeden terug te krijgen. Zo schreef hij vorig jaar een brief naar de EU, om aan te geven dat hij zich had gedistantieerd van Poetin en de Russische energiesector. De brief diende als een poging zijn superjacht Luna terug te krijgen. Dat werd op 12 mei 2022 aan de ketting gelegd in de haven van het Duitse Hamburg. Hij kocht het schip in 2014 voor 360 miljoen dollar van mede-oligarch Roman Abramovitsj.

“Amazon van Rusland”

En verder: Ook Grigory Berezkin kan terug aan zijn geld.

  • De Rus is van alle markten thuis. Als bestuurslid van investeringsfonds ESN Group is hij onder meer eigenaar van de Russische mediagroep RBC, energiebedrijf RES en verschillende oliebedrijven. ESN is een van de grootste holdings van Rusland, en Berezkin leeft dan ook op goede voet met Poetin. Hoewel men er alles aan doet om alle banden tussen beide heren geheim te houden, wordt Berezkin gezien als een van Poetins handlangers.
  • De derde (en voorlopig laatste) oligarch die van de sanctielijst verdwijnt is Alexander Sjoelgin. Sjoelgin was eigenaar en CEO van Ozon, ook wel “het Amazon van Rusland” genoemd. Ozon is een van de grootste e-commerce-bedrijven van Rusland. In april 2022 nam hij ontslag. Sjoelgin was een rechtszaak gestart tegen de EU, omdat hij oordeelde dat hij onterecht op de sanctielijsten stond. Het Europees Hof gaf hem gelijk: de EU kan onvoldoende aantonen dat hij achter de invasie van Oekraïne staat, of dat hij nog veel impact had op de Russische economie.

Nieuwe sancties

Intussen: Terwijl de EU enkele oligarchen van de sanctielijst moet schrappen, introduceren de Verenigde Staten net nieuwe sancties.

  • Donderdag maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën een nieuw sanctiepakket bekend. Nog eens 24 personen en 150 bedrijven komen op de lijst te staan, omdat ze de oorlog in Oekraïne faciliteren. Onder meer oligarch Andrej Bokarev wordt opgenomen. Hij is voorzitter van Transmash, een holding van bouwbedrijven en fabrikant van onder meer locomotieven. Recent bouwt het bedrijf ook onderdelen voor gevechtsvoertuigen. Bokarev heeft ook persoonlijke banden met Russisch minister van Defensie Sergej Sjojgoe en andere Kremlin-toplui.
  • “Met deze sancties zetten de VS hun werk voort om de militaire bevoorradingsketen van Rusland te raken en Poetin zijn materiaal, technologie en diensten voor de oorlog in Oekraïne af te nemen”, zo zei Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.