EU-uitstoot daalt met 8,3 procent en bereikt historische daling


Key takeaways

  • De uitstoot van broeikasgassen in de EU daalt jaarlijks het meest in decennia.
  • Netto broeikasgasemissies zijn gedaald tot 37 procent onder het niveau van 1990, waaruit blijkt dat economische groei en emissiereductie met succes zijn ontkoppeld.
  • Emissies van elektriciteits- en industriële installaties die onder het EU-ETS vallen, vertoonden een recorddaling van 16,5 procent.

In de Europese Unie (EU) is de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks het sterkst gedaald in decennia, met 8,3 procent ten opzichte van 2022, zo blijkt uit het laatste voortgangsverslag over klimaatmaatregelen van de Europese Commissie. Deze prestatie brengt de netto broeikasgasemissies terug tot 37 procent onder het niveau van 1990, wat een succesvolle ontkoppeling van economische groei en emissiereductie aantoont, aangezien het bruto binnenlands product (bbp) van de EU in dezelfde periode met 68 procent is gegroeid. Het rapport versterkt het traject van de EU naar haar doelstelling om de uitstoot tegen 2030 met minstens 55 procent te verminderen, volgens een rapport van de Europese Commissie.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de emissiedaling

Verschillende belangrijke factoren hebben bijgedragen aan deze positieve trend. De emissies van elektriciteits- en industriële installaties die onder de EU-regeling voor de handel in emissierechten (EU-ETS) vallen, zijn in 2023 met 16,5 procent gedaald. Een sterke toename van hernieuwbare energiebronnen, met name wind- en zonne-energie, leidde tot een daling van 24 procent van de uitstoot door elektriciteitsproductie en verwarming binnen het EU ETS-kader. De EU-ETS zelf genereerde in 2023 43,6 miljard euro aan inkomsten, die rechtstreeks werden toegewezen aan investeringen in klimaatmaatregelen.

Aanmoedigende resultaten van landgebruik en bosbouw

Terwijl de totale emissies van gebouwen, landbouw, binnenlands vervoer, kleine industrie en afval een lichte daling van ongeveer 2 procent vertoonden, liet de sector landgebruik en bosbouw bemoedigende resultaten zien met een stijging van 8,5 procent in natuurlijke koolstofabsorptie, waarmee de recente neerwaartse trend werd omgebogen. Met name de luchtvaartemissies lieten een groei van 9,5 procent zien, waarmee het herstelpatroon van na de CO

Ergentie voor voortgezette klimaatactie

Ondanks deze overwegend positieve bevindingen, herinneren de recente extreme weersomstandigheden in Europa ons er nog maar eens aan hoe dringend het is om klimaatmaatregelen te blijven nemen. In het kader van de Europese Green Deal is de EU koploper geworden in de bestrijding van klimaatverandering en milieuschade, waarbij voorstellen worden geïmplementeerd om het beleid op het gebied van energie, klimaat, vervoer en belastingen af te stemmen op het doel de broeikasgasemissies tegen 2050 te reduceren tot nul. Deze verbintenis blijft een topprioriteit voor het nieuwe mandaat van de Commissie. De EU neemt ook actief deel aan internationale inspanningen, te beginnen met COP29 in november 2024, om ervoor te zorgen dat mondiale partners bijdragen aan de nodige acties.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.