Key takeaways
- De EU dringt er bij de burgers op aan om beter voorbereid te zijn op mogelijke noodsituaties.
- De Commissie ontwikkelt richtlijnen die burgers aanraden om voldoende voorraden aan te houden om minstens 72 uur zelfvoorzienend te zijn, inclusief het inslaan van voedsel, water en essentiële medicijnen.
- Europese ambtenaren benadrukken het belang van robuuste systemen voor vroegtijdige waarschuwing en ervoor zorgen dat essentiële diensten tijdens een crisis blijven functioneren.
De Europese Commissie spoort burgers aan om beter voorbereid te zijn op mogelijke noodsituaties. Een nieuwe strategie genaamd de EU Preparedness Union richt zich op het verbeteren van de paraatheid in heel Europa met het oog op bedreigingen zoals natuurrampen, cyberaanvallen en geopolitieke crises.
De Commissie onderstreept het belang van robuuste systemen voor vroegtijdige waarschuwing en het garanderen van de werking van essentiële diensten tijdens een crisis. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gaf aan dat mensen moeten weten hoe ze moeten reageren in specifieke situaties, zoals overstromingen of bosbranden.
Voorbereidingsrichtlijnen
Om dit doel te bereiken, ontwikkelt de Commissie richtlijnen die burgers aanraden om genoeg voorraden aan te houden om minstens 72 uur zelfvoorzienend te zijn. Dit omvat het aanleggen van voorraden zoals voedsel, water, een zaklamp, een powerbank, een radio, contant geld en noodzakelijke medicijnen.
Europees Commissaris Hadja Lahbib benadrukte dat, hoewel de bezorgdheid binnen het blok verschilt, alle burgers voorrang moeten geven aan paraatheid. Ze moedigde een mentaliteitsverandering aan in de richting van “op alles voorbereid zijn”, zodat dit een nieuwe Europese manier van leven wordt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!