Key takeaways
- De EU produceerde in 2023 1,496 miljard liter mousserende wijn van verse druiven, een daling van 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
- De grootste producenten waren Italië met 638 miljoen liter, Frankrijk met 312 miljoen liter en Duitsland met 263 miljoen liter.
- De EU-export van mousserende wijn naar niet-EU-landen bereikte 600 miljoen liter, een daling van 8 procent ten opzichte van 2022.
De Europese Unie produceerde in 2023 1,496 miljard liter mousserende wijn van verse druiven, een daling van 8 procent ten opzichte van de 1,624 miljard liter die in 2022 werd geproduceerd. De grootste producenten waren Italië met 638 miljoen liter, Frankrijk met 312 miljoen liter (inclusief 224 miljoen liter Champagne en 88 miljoen liter andere mousserende wijnen), en Duitsland met 263 miljoen liter. Spanje volgde met 206 miljoen liter en Portugal produceerde 25 miljoen liter. Dit meldt Eurostat.
De EU-export van mousserende wijn naar niet-EU-landen bedroeg in 2023 600 miljoen liter, een daling van 8 procent ten opzichte van de 649 miljoen liter die in 2022 werd geëxporteerd. Ondanks deze daling bleven de exportniveaus hoger dan die in 2018 (498 miljoen liter), 2019 (528 miljoen liter) en 2020 (495 miljoen liter).
Export – import
De meest geëxporteerde categorieën mousserende wijn waren Prosecco (44 procent, of 266 miljoen liter), mousserende wijn van verse druiven (17 procent, of 100 miljoen liter), Champagne (15 procent, of 91 miljoen liter), Cava (10 procent, of 60 miljoen liter), en andere mousserende wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming gemaakt van verse druiven (6 procent, of 33 miljoen liter).
EU-landen importeerden een relatief kleine hoeveelheid van 5 miljoen liter mousserende wijn uit niet-EU-landen, goed voor minder dan 1 procent van de geëxporteerde hoeveelheid.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!