Key takeaways
- De EU overweegt investeringen in overzeese infrastructuur voor fossiele brandstoffen, waaronder een potentieel project in de Verenigde Staten.
- Er worden langetermijncontracten voor vloeibaar aardgas (lng) voorgesteld om de gasprijzen te stabiliseren en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.
- Het plan is bedoeld om op korte termijn de energieprijzen te drukken en tegelijkertijd structurele hervormingen door te voeren en het energiesysteem te versterken.
De Europese Unie overweegt belangrijke verschuivingen in haar energiebeleid, waaronder mogelijke investeringen in overzeese infrastructuur voor fossiele brandstoffen en langetermijncontracten voor vloeibaar aardgas (lng). Deze voorgestelde strategie is bedoeld om de hoge energieprijzen te matigen die momenteel de Europese industrieën en concurrentiekracht aantasten. Dit meldt Politico.
Uit een uitgelekt document waarin deze plannen worden beschreven, blijkt dat de EU zou kunnen onderzoeken of het mogelijk is om projecten in het buitenland te financieren, mogelijk ook in de Verenigde Staten. Deze stap valt samen met de lopende handelsbesprekingen tussen de EU en de VS, waar wordt gestreefd naar een overeenkomst voor meer Amerikaanse energie-export. Het doel van de EU is om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen en tegelijkertijd de zorgen van de industrie over de stijgende energiekosten weg te nemen.
Hervormingen energiemarkt
Het voorgestelde “Actieplan voor Betaalbare Energie”, dat op 26 februari wordt gepubliceerd, legt ook de nadruk op het versneld verbeteren van het elektriciteitsnet door middel van nieuwe wetgeving, lagere elektriciteitsbelastingen en gestroomlijnde vergunningsprocessen voor opkomende nucleaire technologieën. Dit plan is bedoeld om op korte termijn verlichting te bieden van de hoge energierekeningen en tegelijkertijd structurele hervormingen door te voeren en het energiesysteem te versterken om toekomstige prijsschokken te voorkomen.
Het vooruitzicht van EU-financiering voor lng-projecten doet echter twijfels rijzen over de prioriteit die wordt gegeven aan economisch herstel boven het tegengaan van klimaatverandering. In het document wordt voorgesteld om “contractuele verbintenissen op langere termijn” te onderzoeken om de gasprijzen te stabiliseren, waaronder regelingen waarbij de EU of lidstaten rechtstreeks investeren in overzeese lng-infrastructuur. Dit model doet denken aan de Japanse aanpak, waarbij de overheid investeert in Amerikaanse lng-ondernemingen in ruil voor preferentiële toegang tot gas.
EU wil langetermijncontracten afsluiten met betrouwbare leveranciers
Japan heeft zich ontpopt als een belangrijke investeerder in Amerikaanse lng-projecten, draagt miljarden dollars bij en importeert de laatste jaren aanzienlijke hoeveelheden Amerikaans gas. Hoewel de EU al afhankelijk is van Amerikaans lng, vooral nadat Rusland de gasleveringen via pijpleidingen heeft beperkt, hebben Europese importeurs vooral de voorkeur gegeven aan kortetermijncontracten. Deze strategie stelde hen echter bloot aan prijsvolatiliteit.
Het voorgestelde plan probeert dit te veranderen door langetermijnverbintenissen met betrouwbare leveranciers aan te moedigen en kostenconcurrerende import van zowel bestaande als toekomstige lng-projecten te bevorderen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!