Key takeaways
- De EU ontbossingsverordening (EUDR) is met een jaar uitgesteld tot 30 december 2025.
- De verordening is gericht op grondstoffen zoals vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout die binnen het EU-blok worden verhandeld.
- Milieuorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat uitstel van de wet de ontbossing en mensenrechtenschendingen nog minstens een jaar in stand kan houden.
Onderhandelaars binnen de Europese Unie hebben ervoor gekozen om de implementatie van een controversieel ontbossingsverbod met een jaar uit te stellen. Deze beslissing werd genomen ondanks de afwijzing van voorgestelde amendementen op de verordening. De EU ontbossingsverordening (EUDR), die oorspronkelijk gepland stond voor 30 december 2024, zal nu van kracht worden op 30 december 2025. Het uitstel volgt op druk van verschillende belanghebbenden, waaronder enkele EU- en niet-EU-landen, bedrijven en industriegroepen die aanvoerden dat ze onvoldoende voorbereid waren op de strenge nieuwe vereisten.
Een baanbrekende verordening
De EUDR is een baanbrekende verordening die ontbossing en aantasting van bossen door uitbreiding van de landbouw wil tegengaan. De verordening is specifiek gericht op producten als vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout die binnen de EU worden verhandeld. Deze zes grondstoffen waren samen goed voor meer dan 50 procent van de wereldwijde ontbossing tussen 2001 en 2015, waarbij runderen de grootste bijdrage leverden. Het kernprincipe van de EUDR is dat alle grondstoffen die binnen de EU worden verkocht “ontbossingsvrij” moeten zijn, wat zowel legale als illegale ontbossing inhoudt.
Uitdagingen en kritiek
Sinds de EUDR is aangenomen, heeft het echter te maken gehad met veel kritiek en oproepen tot herziening. Verschillende landen, waaronder Brazilië, Colombia, Indonesië en Maleisië, hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke economische gevolgen van het verbod, met het argument dat het hun economieën die afhankelijk zijn van bosbestanden onevenredig zou treffen en kleinschalige boeren zou uitsluiten van de EU-markten.
Aanvullende richtlijnen
Ze hebben ook gewezen op de complexiteit van het traceren van producten door vaak lange en meerdere landen omvattende toeleveringsketens, wat de inspanningen om aan de regels te voldoen verder bemoeilijkt. Ondanks deze kritiek heeft de Europese Commissie geprobeerd de bezorgdheid weg te nemen door aanvullende richtlijnen te geven om verschillende aspecten van de verordening te verduidelijken, waaronder legaliteitseisen, implementatietijdschema’s, gebruik in de landbouw en productbereik.
Milieubezwaren
Het uitstel van het verbod geeft bedrijven, boeren, overheden en bosbouwers een extra jaar om zich voor te bereiden op naleving. Hoewel sommige belanghebbenden deze beslissing verwelkomen, hebben milieuorganisaties hun bezorgdheid geuit dat uitstel van de wet de ontbossing en mensenrechtenschendingen nog minstens een jaar in stand kan houden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!