EU onderzoekt manieren om los te komen van Russische gascontracten

EU onderzoekt manieren om los te komen van Russische gascontracten
Fairfax Media via Getty Images via Getty Images

Key takeaways

  • De Europese Commissie onderzoekt manieren om energiebedrijven te helpen zich zonder boetes los te maken van Russische gascontracten.
  • Het inroepen van overmacht kan partijen vrijstellen van het nakomen van contractuele verplichtingen door onvoorziene omstandigheden, zoals de oorlog in Oekraïne.
  • De EU-leiders hebben zich ertoe verbonden om tegen 2027 niet langer afhankelijk te zijn van Russische olie en gas, maar recente gegevens tonen een toename van de LNG-aankopen uit Rusland.

De Europese Commissie onderzoekt manieren om energiebedrijven te helpen zich los te maken van langlopende Russische gascontracten zonder boetes te hoeven betalen. Volgens berichten overweegt de Commissie om bedrijven toe te staan zich te beroepen op overmacht, een juridische clausule die partijen door onvoorziene omstandigheden vrijstelt van het nakomen van contractuele verplichtingen. Dit voorstel maakt deel uit van een bredere strategie om Europa voor 2027 niet meer afhankelijk te laten zijn van Russische fossiele brandstoffen.

Afbouw Russische energie-import

De dringende noodzaak om de Russische energie-import af te bouwen komt voort uit de bezorgdheid dat deze inkomsten de aanhoudende oorlog in Oekraïne financieren. De EU-leiders hebben vorig jaar beloofd om hun afhankelijkheid van Russische olie en gas te beëindigen. Terwijl de totale gasimport uit Rusland aanzienlijk is afgenomen, blijkt uit recente gegevens dat de aankoop van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland is toegenomen. De invoer via pijpleidingen gaat ook door, ondanks de stopzetting van de gasstroom door Oekraïne begin 2025.

Doelstelling 2027

Deze stijgende importcijfers geven aanleiding tot bezorgdheid over het vermogen van de EU om haar doelstelling voor 2027 te halen, namelijk het uitbannen van Russisch gas. Sommige leidinggevenden in de energiesector praten openlijk over de mogelijkheid om de import van Russisch gas te hervatten, onder het mom van mogelijke kostenbesparingen en voordelen voor de voorzieningszekerheid. Zij stellen dat een terugkeer naar de importniveaus van voor de oorlog haalbaar zou kunnen zijn als er een vreedzame oplossing wordt gevonden in Oekraïne.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00