De Europese Unie (EU) heeft een vierde sanctieronde tegen Rusland voor zijn invasie in Oekraïne goedgekeurd. Hierbij worden nog eens 160 oligarchen, Russische politici en drie Wit-Russische banken geviseerd. Het statenverband neemt ook crypto-transacties in het vizier – al deed het dat eigenlijk eerder al. Dat liet de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vandaag weten.
Vandaag zijn nog eens 160 personen, waaronder 14 Russische oligarchen, en hun families, op de sanctielijst van de EU geplaatst. In totaal zijn als reactie op de Oekraïne-oorlog beperkende economische maatregelen opgelegd aan 862 personen en 53 entiteiten.
“We verstrakken het net van sancties verder als reactie op de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne”, zei von der Leyen op Twitter.
Wit-Rusland
De maatregelen richten zich ook op Wit-Rusland, het land van Aleksandr Loekasjenko, de naaste bondgenoot van Russisch autocraat Vladimir Poetin.
Zo worden drie Wit-Russische banken uitgesloten van het financiële berichtensysteem SWIFT. Worden ook verboden:
- transacties met de centrale bank van Belarus die verband houden met reserves of activa;
- de notering van Belarussische staatsbedrijven op beurzen van de EU;
- de levering van bankbiljetten in euro aan Belarus.
“Overdraagbare effecten”
Daarnaast wordt in de verklaring van de Europese Commissie geëxpliciteerd dat crypto-transacties van Russische en Wit-Russische doelwitten onder de eerdere strafmaatregelen vallen. Het is bepaalde bedrijven en personen uit Rusland en Belarus verboden om digitale activa, die beschouwd worden als “overdraagbare effecten”, in de EU te verhandelen.
Sommige ministers van Financiën hadden gehoopt dat de Commissie nieuwe sanctiemaatregelen zou voorstellen die specifiek bedoeld zijn om crypto hard aan te pakken.
Maar de EU-functionarissen gaven aan dat de bestaande sancties genoeg doen en wuifden het risico weg dat oligarchen de cryptomarkt gebruiken om hun geld rond te sluizen, aldus Politico.
Belangrijke rol voor crypto
Crypto heeft al een belangrijke rol gespeeld in de Russisch-Oekraïense oorlog. Het belegerde Oost-Europese land heeft tientallen miljoenen dollars aan donaties in cryptomunten ingezameld van over de hele wereld. Zo stuurde één donor alleen het land een gift van 3 miljoen dollar toe, weet Business Insider.
En aangezien burgers in Oekraïne beperkte toegang hadden tot hun gewone rekeningen, waren cryptomunten een aantrekkelijke optie vanwege hun gedecentraliseerde aard.
Ook in Rusland zijn in roebel uitgedrukte crypto-transacties echter sterk toegenomen. Hoewel sommigen hebben gespeculeerd dat de centrale bank van Rusland zich zou kunnen wenden tot cryptomunten om sancties te omzeilen, betwijfelen andere experts of zo’n experiment levensvatbaar is.
“Rusland kan crypto niet gebruiken om de honderden miljarden dollars te vervangen die mogelijk worden geblokkeerd of bevroren. De blockchain is daarvoor te transparant”, liet Ari Redbord, hoofd juridische en overheidszaken bij TRM Labs, een bedrijf gespecialiseerd in het onderzoeken van cryptomisdrijven, optekenen door Insider.
(ns)