EU-landbouwrapport roept op tot duurzame verschuiving temidden van klimaatcrisis en economische tegenspoed


Key takeaways

  • Oproep tot hervorming landbouwsubsidies om kleinere boeren en duurzame praktijken te ondersteunen.
  • Vermindering de vleesconsumptie en promotie plantaardige alternatieven met daarnaast wijzigingen in de voedseletiketteringswetgeving.
  • Aangepaste emissiereductiedoelen voor verschillende soorten landbouw.

Europese boeren staan voor grote uitdagingen door de klimaatverandering en economische tegenspoed. Een recent rapport benadrukt de noodzaak van een transformatieve aanpak van de landbouw, gericht op duurzaamheid, concurrentievermogen en een eerlijk inkomen. De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport zijn onder andere:

Hervorming van landbouwsubsidies

In het rapport wordt opgeroepen tot een verschuiving in het EU-budget voor landbouwsubsidies, waarbij de steun wordt gericht op kleinere boeren en er tegelijkertijd milieubetalingen worden gedaan voor duurzame praktijken.

Duurzame voeding en reductie vleesconsumptie

Het rapport benadrukt het belang van het verminderen van de vleesconsumptie en het ondersteunen van plantaardige alternatieven. Daarnaast wordt voorgesteld om de wetgeving rond voedseletikettering te herzien en marketingpraktijken voor kinderen aan te pakken. Daarnaast drongen ze aan op belastingverlagingen en andere sociale en fiscale stimulansen om de nadruk op duurzaamheid te vergroten.

Minder dieren = minder uitstoot

De EU wordt opgeroepen om aangepaste emissiereductiedoelstellingen vast te stellen voor verschillende soorten landbouw. Daarom wordt aangedrongen op de diversiteit van landbouwsystemen.

Regionale actieplannen worden voorgesteld voor regio’s met een hoge concentratie veeteelt, waaronder maatregelen zoals vrijwillige uitkoopprogramma’s en omscholingsprogramma’s om boeren te helpen overstappen naar alternatieve productiesystemen.

Versterking van milieuregelgeving

Er wordt gepleit voor strengere milieuregelgeving, waaronder de invoering van herziene wetten voor dierenwelzijn en de oprichting van een speciaal fonds voor natuurherstel.

Verder wordt er ook gelobbyd voor een EU-norm voor de duurzaamheid van landbouwbedrijven en een fonds voor een rechtvaardige overgang naar een gezonder, klimaatvriendelijker agri-foodsysteem.

Toekomst

De aanbevelingen uit het rapport zijn nog niet definitief. Von der Leyen zal de resultaten verwerken in een Visie voor Landbouw en Voeding, maar de steun van de voedsel- en landbouwsector is onzeker. De forumdeelnemers zullen binnenkort samenkomen om de oprichting van de Europese Raad voor Agri Food (EBAF) voor te stellen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.