EU keurt 682 miljoen euro aan staatssteunregeling voor Belgisch offshore windmolenpark goed


Key takeaways

  • EU-regelgevers keuren een staatssteunregeling van 682 miljoen euro voor België goed ter ondersteuning van offshore windenergie.
  • De maatregel is bedoeld om de bouw van een windmolenpark van 700 MW in de Noordzee mogelijk te maken, waarmee jaarlijks 2,6 terawattuur wordt opgewekt.
  • Het doel is om bij te dragen aan de Europese doelstelling om 42,5 procent van de energie tegen 2030 uit hernieuwbare bronnen te halen.

EU-regulatoren hebben een staatssteunregeling van 682 miljoen euro aan België goedgekeurd om de ontwikkeling van hernieuwbare offshore windenergie te ondersteunen. Deze maatregel is bedoeld om de bouw en exploitatie te vergemakkelijken van een windmolenpark in de Noordzee met een capaciteit van 700 MW, waarmee jaarlijks naar schatting 2,6 terawattuur aan hernieuwbare energie wordt opgewekt.

De Prinses Elizabethzone, zoals het windmolenpark heet, moet een nieuwe windmolenzone connecteren met het vaste land. Het zorgt ook voor de verbinding tussen ons elektriciteitsnet en dat van zowel het Verenigd Koninkrijk als Denemarken. De CREG, die instaat voor de ontwikkeling, kreeg kritiek over verschillende berekeningen en niet-uitgevoerde analyses.

Doelstellingen van de Europese Unie voor hernieuwbare energie

Europa heeft zich als doel gesteld om in 2030 42,5 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Uitdagingen met betrekking tot netvergunningen en infrastructuurverbeteringen hebben de vooruitgang echter belemmerd. De windenergiesector heeft zijn bezorgdheid geuit over de achterstand in vergunningen voor hernieuwbare energieprojecten, die de overgang naar groene energie mogelijk kan belemmeren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.