Ondanks de sancties tegenover Rusland, verdient zijn autocraat Vladimir Poetin nog steeds miljarden op de Europese energiemarkt. Het aardgas uit de pijplijn werd stopgezet, enkel om geruild te worden voor het vloeibare alternatief.
EU importeert nog steeds recordhoeveelheid LNG uit Rusland, met Zeebrugge in een hoofdrol

Waarom is dit belangrijk?
Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne besloot Europa om geen gas meer te kopen van Rusland. Zo zou het land minder inkomsten hebben en de inval onbetaalbaar worden, werd gehoopt. Door de sabotage van de Nord Stream pijpleiding, verdween de optie van Russisch gas helemaal voor de Europeanen. Maar het vloeibare equivalent, LNG, heeft niet veel moeite om in Europa voet aan de grond te krijgen.In het nieuws: Spanje en België zijn, na China, de grootste afnemers van Russisch LNG.
- Europa importeerde tussen januari en juli 40 procent meer LNG dan in dezelfde periode in 2021, voordat de oorlog in Oekraïne begon. Het hoge percentage is deels te verklaren door het feit dat Europa eerder vooral gas kocht in zijn natuurlijke vorm, via pijpleidingen. Dat meldt the Financial Times.
- Over de hele wereld werd gemiddeld een stijging van slechts 6 procent opgetekend. Vorig jaar werd een recordhoeveelheid LNG verhandeld op de internationale markt.
“Absurd”
Nog meer cijfers: 5,3 miljard euro, zoveel kregen de Russische bedrijven volgens de NGO Global Witness dit jaar al van Europese landen voor hun vloeibaar gemaakt gas.
- Dat België in de top drie LNG-importerende landen staat, heeft alles te maken met de haven van Zeebrugge. Die dient als draaischijf voor de doorverkoop van Russisch LNG, al wordt niet al dat vloeibaar gas doorverkocht aan derden en blijft ook een beperkt deeltje, zo’n 3 procent van de Belgische energiemix, binnen de grenzen voor eigen consumptie.
- Daarnaast zijn het Spanje en Frankrijk die nog grote hoeveelheden LNG kopen.
- Het Franse bedrijf TotalEnergies is volgens berekeningen van Global Witness de grootste niet-Russische koper van LNG. Dit jaar al goed voor meer dan 4,2 miljoen kubieke meter.
- Spanje heeft nog lopende contracten voor grote hoeveelheden LNG. De minister van Energie, Teresa Ribera, zei afgelopen mei dat de Europese Unie “vroeg of laat” werk moet maken van een verbod op de Russische LNG en dat de huidige situatie “absurd” is. Het land verkoopt de Russische LNG ook door naar andere landen, voornamelijk Frankrijk.
- Indien gerekend wordt met de prijs voor LNG op de spotmarkt, hebben Europese klanten de Russische gasmarkt met 5,3 miljard euro gespekt.
Energiebevoorrading
Het bredere plaatje: Het leeuwendeel van de Russische LNG is afkomstig van de Yamal LNG joint venture, die voor het grootste deel in handen is van het Russische bedrijf Novatek. Alex Froley, senior LNG analist bij ICIS, zei echter aan de FT dat Europese kopers het vloeibare gas zullen blijven kopen tot er echt een verbod komt.
- Volgens Froley zou het stopzetten van de Russische aankopen voor wat logistieke onregelmatigheden zorgen, maar kan Europa andere leveranciers vinden.
- In het achterhoofd speelt de energiebevoorrading van de Europese Unie. Ondanks de gasreserves die vroegtijdig gevuld zijn voor 90 procent, willen de beleidsmakers niet onderhevig zijn aan de grillen van het Kremlin. Volgens Henning Gloystein, directeur van energie, klimaat en grondstoffen bij Eurasia Group, moeten we deze winter niet vrezen voor tekorten. Maar hij waarschuwt dat deze “race voor grondstoffen elk jaar herhaald zal worden als we onze vraag niet structureel met 10 tot 15 procent afbouwen”.
(evb)