Key takeaways
- Duitse ambtenaren zien handelsovereenkomst van Ursula von der Leyen met Mercosur als een overwinning voor Berlijn.
- Franse ambtenaren vrezen dat de toestroom van goedkope landbouwproducten de binnenlandse boeren zal schaden en de ontevredenheid onder de bevolking zal aanwakkeren.
- De Frans-Duitse breuk doet vragen rijzen over de manier waarop Brussel omgaat met het handelsbeleid en suggereert zelfs dat Duitsland de controle weer in handen zou kunnen nemen.
De recente reis van Ursula von der Leyen naar Uruguay om de laatste hand te leggen aan een handelsovereenkomst met het Mercosur-blok heeft de spanningen tussen Duitsland en Frankrijk doen oplaaien en vormt een bedreiging voor de stabiliteit van de Europese Unie.
De beslissing van Von der Leyen, die wordt gezien als een overwinning voor Berlijns verlangen naar nieuwe markten voor haar worstelende productiesector, is zeer impopulair in Parijs. Franse ambtenaren vrezen dat de toestroom van goedkope landbouwproducten uit Mercosur-landen hun binnenlandse boeren zal schaden en de ontevredenheid van het publiek over zowel de EU als de Franse regering zal aanwakkeren.
Handelsbeleid EU onder de loep
Deze Frans-Duitse breuk heeft belangrijke gevolgen voor de hele EU, omdat het onderhandelen over handelsovereenkomsten een belangrijke verantwoordelijkheid is van de Europese Commissie. Het escalerende conflict roept vragen op over de effectiviteit van de manier waarop Brussel omgaat met het handelsbeleid en suggereert zelfs dat Duitsland zou kunnen overwegen om de controle over zijn eigen handelsonderhandelingen terug te nemen, een stap die de kernstructuur van de EU fundamenteel op losse schroeven zou zetten.
De Franse president Emmanuel Macron heeft zich consequent verzet tegen de Mercosur-overeenkomst, maar zijn pogingen om andere EU-leden tegen de overeenkomst te krijgen zijn mislukt, ondanks de recente politieke crisis in Frankrijk. Terwijl Italië blijft aarzelen, heeft Polen zich aangesloten bij het anti-deal kamp, waardoor Macron nog steeds niet de steun heeft die nodig is om de overeenkomst te blokkeren.
Stijgende wereldwijde spanningen en handelsmogelijkheden
Ondanks deze zorgen benadrukken Duitse functionarissen het geopolitieke belang van het versterken van de banden met Mercosur-landen, vooral in het licht van de toenemende spanningen met de Verenigde Staten en China. Ze stellen dat een succesvolle handelsovereenkomst met Mercosur Europa’s wereldwijde betrokkenheid en economische invloed zou aantonen.
Deze situatie benadrukt de complexe uitdagingen waar de EU voor staat als ze haar relaties met belangrijke handelspartners probeert te navigeren en tegelijkertijd interne verdeeldheid probeert aan te pakken en haar eenheid probeert te bewaren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!