Het Europees Parlement heeft eerder deze week zijn goedkeuring gegeven voor ruim 55 nieuwe projecten voor infrastructuur die het winnen en transporteren van vloeibaar gas mogelijk moeten maken. Dat gaat in tegen de klimaatplannen die Europa nastreeft. De klimaatbeweging heeft het over de klimaathypocrisie van de parlementsleden.
Op de lijst van zogeheten Projects of Common Interest staan ruim 151 infrastructuurprojecten, waarvan er 55 met gas te maken hebben. De EU wil met de projecten haar afhankelijkheid van Rusland afbouwen en de leveringsgarantie opvoeren.
De meeste projecten zijn grensoverschrijdend. Denk aan de bouw van pijpleidingen op het grondgebied van verschillenden lidstaten. Ook binden de projecten de EU aan een fossiel energiemodel dat royaal het jaar 2050 zal overschrijden. Dat is het jaar waarin Europa zegt klimaatneutraal te willen zijn. De projecten zijn een erfenis van de Commissie Juncker. Maar ze staan haaks op de ‘Green Deal’ van de nieuwe Commissie van Ursula von der Leyen. Die heeft van CO2-reductie een prioriteit gemaakt.
De Commissie minimaliseert de impact van de stemming en stelt dat er in 2021 een nieuwe lijst komt, die de ‘Green Deal’ beter zal reflecteren. Ondertussen wordt wel 1 miljard euro belastinggeld vrijgemaakt voor de projecten die woensdag werden goedgekeurd. Ook kunnen de betrokken partijen bij de Europese Investeringsbank (EIB) aankloppen voor co-financiering.
Energielobby haalt het van milieulobby
De CO2-voetafdruk van aardgas ligt bijna de helft lager dan die van steenkool. Het blijft zo wel de meest koolstofarme fossiele brandstof. Maar klimaatactivisten zijn niet te spreken over de projecten, die met een grote meerderheid werden goedgekeurd. De EU draagt een groenere planeet hoog in het vaandel, maar als puntje bij paaltje komt zijn andere zaken belangrijker, luidt het daar.
Verschillende parlementariërs vinden de lijst niet ideaal, maar wel een stap in de goede richting. Volgens hen zijn er teveel plaatsen in de EU, waar de stap van kolen naar gas niet kan worden overgeslagen.
Het was vooral Duitsland dat lobbyde om de projecten goedgekeurd te krijgen. Gas speelt een belangrijke rol in de Duitse energiemix en het land wil zich specialiseren in de aanmaak van hydrogene brandstofcellen, die in de toekomst als alternatieve energiebron kunnen dienen voor wagens. Er is namelijk enorm veel energie nodig om de waterstof voor die brandstofcellen te bekomen. Vandaar ook het vitaal belang van het omstreden NordStream 2 project.
Volgens de klimaatbeweging toonde Europa woensdag opnieuw dat het erg goed is in het articuleren van ophefmakende klimaatdoelstellingen, maar dat het uiteindelijk altijd de belangen van de energiesector dient. De energielobby haalt het voorlopig dus van de milieulobby.