Key takeaways
- De EU-export van medicinale en farmaceutische producten steeg met 13,5 procent.
- Het handelsoverschot van de EU in deze sector bereikte een record van 193,6 miljard euro.
- Duitsland was de grootste exporteur van deze producten buiten de EU, met een totale export van 67,9 miljard euro.
De Europese Unie kende in 2024 een aanzienlijke groei in de handel in geneesmiddelen en farmaceutische producten. De export steeg met 13,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en bereikte een totale waarde van 313,4 miljard euro. De invoer nam daarentegen slechts licht toe met 0,5 procent en bedroeg 119,7 miljard euro. Dit verschil resulteerde in een record handelsoverschot van 193,6 miljard euro voor de EU in de medicinale en farmaceutische sector. Dit meldt Eurostat.
Duitsland kwam naar voren als de grootste exporteur van deze producten buiten de EU, met een totale export van 67,9 miljard euro. Ierland volgde op de voet met een export van 56,6 miljard euro, terwijl België de derde plaats innam met 41,4 miljard euro. Deze cijfers hebben betrekking op transacties met landen buiten de grenzen van de Europese Unie.
Voornaamste exporteurs en importeurs
Binnen de EU voerde Duitsland ook de lijst van importeurs van buiten het blok aan, met een invoer ter waarde van 23,0 miljard euro. België (21,3 miljard euro) en Nederland (14,7 miljard euro) waren de volgende grootste importeurs.
De Verenigde Staten bleken de belangrijkste bestemming te zijn voor de EU-export van geneesmiddelen en farmaceutische producten, goed voor 38,2 procent van alle zendingen naar landen buiten de EU (gelijk aan 119,8 miljard euro). Zwitserland volgde op de tweede plaats met 16,4 procent (51,3 miljard euro) van de EU-export, terwijl het Verenigd Koninkrijk goed was voor 5,8 procent (18,2 miljard euro).
Belangrijkste importbronnen
De meeste invoer in de EU was daarentegen afkomstig uit de Verenigde Staten (38,3 procent), goed voor 45,9 miljard euro. Zwitserland was de op één na grootste invoerbron met een aandeel van 32,6 procent (39,1 miljard euro), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk dat 7,3 procent (8,7 miljard euro) van de totale invoer bijdroeg.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!