Key takeaways
- EU-bedrijven stellen voor om Russisch gas te importeren om de energieafhankelijkheid van de VS te verminderen.
- Grote industriële hubs zoals het Duitse Leuna Chemical Park pleiten voor een snelle hervatting van de levering van Russisch gas vanwege de ernstige economische gevolgen en banenverlies.
- Sommige EU-bedrijven spannen een arbitragezaak aan tegen Gazprom, wat ertoe kan leiden dat Rusland zijn contractuele verplichtingen moet nakomen door gas door Oekraïne te sturen.
De energiezekerheid van Europa blijft kwetsbaar, meer dan drie jaar na de Russische inval in Oekraïne. Hoewel Amerikaans vloeibaar aardgas tijdens de crisis van 2022-2023 het gat hielp dichten dat door de Russische leveringen was achtergelaten, groeit de bezorgdheid over de afhankelijkheid van Europa van de Verenigde Staten. De gespannen relaties van de regering-Trump met Europa en haar neiging om energie te gebruiken als onderhandelingstroef in handelsonderhandelingen hebben de bezorgdheid over kwetsbaarheid aangewakkerd.
Tegen deze achtergrond stellen sommige leidinggevenden van grote EU-bedrijven een oplossing voor die voorheen ondenkbaar was: het importeren van Russisch gas, ook van Gazprom. Dit voorstel zou een belangrijke beleidswijziging vereisen, gezien de belofte van de EU om na de invasie een einde te maken aan de Russische energie-import in 2027.
Europa’s energiedilemma
Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, waarschuwt voor een te grote afhankelijkheid van Amerikaans gas en benadrukt de noodzaak van diversificatie en meerdere aanvoerroutes. Hoewel hij erkent dat Europa niet zal terugkeren naar het vooroorlogse niveau van afhankelijkheid van Russisch gas (150 miljard kubieke meter), voorziet hij een mogelijke terugkeer naar ongeveer 70 bcm.
Duitsland, dat voor de oorlog sterk afhankelijk was van goedkoop Russisch gas, staat voor grote uitdagingen. Het Leuna Chemical Park, een belangrijk industrieel centrum, pleit voor een snelle hervatting van de levering van Russisch gas, en noemt de ernstige economische gevolgen en het verlies van banen als gevolg van de huidige energiecrisis.
EU-bedrijven zoeken alternatieve oplossingen
De Duitse chemische industrie stelt dat het heropenen van pijpleidingen effectiever zou zijn om de prijzen te verlagen dan bestaande subsidieprogramma’s. Dit gevoel weerspiegelt een groeiend onbehagen over Europa’s afhankelijkheid van Amerikaans LNG, vooral in het licht van de aanhoudende handelsoorlog met China en de mogelijkheid voor de VS om hun gasexport als geopolitiek instrument te gebruiken.
Er is bezorgdheid geuit dat de VS de LNG-export zou kunnen beperken als de binnenlandse prijzen stijgen of als de spanningen verder escaleren. Sommige analisten geloven dat de stijgende vraag van industriële sectoren en AI-ontwikkeling ertoe zou kunnen leiden dat de VS hun eigen behoeften voorrang geven boven die van Europese bondgenoten.
Arbitrage en vernieuwde contracten
Verschillende EU-bedrijven voeren een arbitrageprocedure tegen Gazprom wegens contractbreuk na de invasie. Het bedrijf is toen gestopt met gas leveren aan de EU. Hoewel Duitse en Oostenrijkse bedrijven door rechtelijke uitspraken aanzienlijke bedragen hebben gekregen, suggereert Holleaux van Engie dat Rusland zou kunnen beginnen met het nakomen van deze verplichtingen door gas door Oekraïne te sturen, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor een hernieuwde contractuele relatie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!