Estland zoekt een president

Estland moet nog tot eind september op zijn nieuwe president wachten. De sociaal-democratische president Toomas Hendrik Ilves (62) heeft al gedurende twee termijnen het land geleid en kan niet voor een derde mandaat worden herverkozen.

De keuze van de president is een bevoegdheid van het Riigikogu, het Estse parlement, bestaande uit 101 volksvertegenwoordigers. Een geheime stemming toonde echter dat er voor geen enkele kandidaat-opvolger van Ilves een vereiste tweederde meerderheid kon worden gevonden. Daarom wordt de beslissing verschoven naar een uitgebreid college, waarin ook de gemeenten zijn vertegenwoordigd. Tegen eind september moet door het uitgebreid college een definitieve beslissing worden genomen.

Kallas

De grootste kansen worden toegemeten aan de liberale kandidaat Siim Kallas, die tijdens de vorige ronde 42 stemmen achter zijn naam kreeg. Ook de naam van huidig minister van Buitenlandse Zaken Marina Kaljurand (foto) circuleert. Dat zou een primeur zijn, want ze is – net als 25% van de Estse bevolking – van Russische origine. Kallas is gewezen premier van Estland en voormalig Europees commissaris.  Daarmee kan Kallas, die ook nog tijdens de Sovjet-periode een politieke functie vertegenwoordigde, de nodige internationale ervaring voorleggen die voor de president belangrijk wordt geacht. Tegenkandidaat Mailis Reps van de Center Party kreeg tijdens de voorbije ronde 26 stemmen. De rest werd verdeeld over een aantal andere kandidaten. In Estland is het presidentschap vooral een ceremoniële functie. De president moet het land vooral vertegenwoordigen op internationale evenementen en ontmoetingen. Die functie bleek Ilves, voormalig journalist en diplomaat, perfect te passen. Hij toonde zich echter ook bijzonder bezorgd over de politiek van buurland Rusland, dat door de Estse president van agressief gedrag werd beschuldigd. Ilves werd tien jaar geleden tot president aangesteld. Zijn tweede en laatste mandaat loopt in oktober af. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20