Nog meer Turkse renteverlagingen in de maak: Erdogan wil rente laten zakken tot minder dan 10 procent

Nog meer Turkse renteverlagingen in de maak: Erdogan wil rente laten zakken tot minder dan 10  procent
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Het ziet er naar uit dat er niet snel een einde zal komen aan het atypische geldbeleid van de Turkse centrale bank. Nog meer dan de rest van de wereld moet Turkije het hoofd bieden aan een immense inflatie, maar de monetaire instelling reageert daarop met renteverlagingen. Die doet dat onder druk van de president Recep Tayyip Erdogan. Hij wil de rente laten zakken tot minder dan 10 procent.

De Turkse inflatie bedroeg in augustus maar liefst 80,2 procent. Dat is één van de hoogste inflatiecijfers wereldwijd. Toch houdt dat de centrale bank niet tegen om – in tegenstelling tot haar westerse evenknieën – de rente verder te verlagen. Zo heeft die vorige week voor de tweede keer op rij de rente verlaagd met 100 basispunten, waardoor die nu 12 procent bedraagt.

Meer renteverlagingen

Dat is volgens Erdogan nog niet laag genoeg. De Turkse president streeft ernaar om de rente nog voor het einde van het jaar onder de symbolische grens van 10 procent te laten duiken. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg. “De rente gaat niet meer omhoog, maar zal verder dalen. Dat zal ook de inflatie drukken”, zei Erdogan in een interview met de televisiezender CNNTurk.

De centrale bank zei tijdens de jongste rentevergadering dat een lagere rente noodzakelijk is omdat de groei en de vraag bleven vertragen. “Voorts zijn er de escalerende geopolitieke risico’s”, klonk het. We mogen niet vergeten dat Erdogan een grote invloed heeft op de monetaire instelling.

Westerse renteverhogingen

Terwijl Turkije zich opmaakt voor meer renteverlagingen, vrezen westerse beleggers dat er in hun contreien nog meer forse renteverhogingen zullen volgen. In de Europese Unie laten meer en meer centrale bankiers bijvoorbeeld weten dat ze voorstander zijn van een nieuwe verhoging met 75 basispunten.

“Ik moet zeggen dat 75 basispunten een zeer goede kanshebber is om het verstrakkingsritme aan te houden, maar het is ook nodig dat we op verse data wachten”, zei de Slovaakse centraal bankier Peter Kažimír woensdag op een persconferentie. Robert Holzmann, de gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank, zei in een interview met Bloomberg hetzelfde. Een verhoging met 100 basispunten is volgens hem niet aan de orde.

Veel zal afhangen van het Europese inflatiecijfer. Dat wordt morgen gepubliceerd. Economen bevraagd door Bloomberg sluiten niet uit dat die zal flirten met de grens van 10 procent (op jaarbasis). In augustus kwam dat cijfer uit op 9,1 procent.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.