De Britse regering heeft deze week al heel wat kritiek te slikken gekregen over de fiscale steunmaatregelen die Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën, afgelopen vrijdag heeft aangekondigd. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, wiens munteenheid het afgelopen jaar met 50 procent is gezakt tegenover de dollar, is scherp voor het Verenigd Koninkrijk. “Het pond is opgeblazen”, klinkt het.
Het Britse pond heeft het de afgelopen dagen al zwaar te verduren gekregen. De Britse regering heeft het vertrouwen van de beleggers verloren nadat Kwarteng vorige vrijdag de fiscale steunmaatregelen uit de doeken deed. De regering-Truss kondigde aan dat het onder meer de verhoging van de vennootschapsbelasting terugdraait en komaf maakt met de hoogste belastingschijf van 45 procent. Beleggers vrezen dat de geplande ingrepen de inflatie en het begrotingstekort verder de hoogte zullen injagen.
Zowel de regering als centrale bank krijgen kritiek
Het gebrek aan vertrouwen in het plan van de regering duwde de rente hoger en het pond naar een nieuw dieptepunt tegenover de greenback, zijnde 1,08 dollar. De situatie was zodanig precair dat de Bank of England het nodig vond om in te grijpen. Die kondigde aan (opnieuw) Brits staatspapier te kopen om de obligatiemarkten te stimuleren. Intussen heeft het Britse pond een bescheiden herstelbeweging ingezet en is de munt nu zo’n 1,11 dollar waard.
Zowel het beleid van de Britse regering als de ingreep van de Bank of England deden heel wat experts en instanties de wenkbrauwen fronsen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) riep bijvoorbeeld Kwarteng op om de plannen te herevalueren. De bekende econoom Nouriel – “Dr Doom” – Roubini zei dan weer via Twitter niet te begrijpen wat de centrale bank van Engeland bezielde om obligaties op te kopen. Daardoor wordt het geldbeleid opnieuw versoepeld. “Het land begint op Turkije te lijken”, klonk het.
Reactie Erdogan
En laat nu net dat land – bij monde van Erdogan – ook kritiek uiten op het Verenigd Koninkrijk. “Ze (de Britten) waren aan het opscheppen over het pond, maar vandaag zien we dat de munt is opgeblazen,” zei hij tijdens een tv-evenement. Dat is een opvallende uitspraak van een president wiens nationale munteenheid in vergelijking met vorig jaar met ruim 50 procent is gezakt tegenover de Amerikaanse dollar.
Wat nog meer in het oog springt, is dat de Turkse centrale bank zelf een soepel geldbeleid voert. Zo heeft de monetaire instelling eerder deze maand de rente verlaagd met 100 basispunten tot 12 procent. Dat terwijl de inflatie aldaar zo’n 80 procent bedraagt. Erdogan, die een grote invloed heeft op het monetaire beleid, wil de rente nog voor het einde van dit jaar laten zakken tot minder dan 10 procent. De president blijft ervan overtuigd dat het atypische beleid de beste manier is om de inflatie te bestrijden.
(kg)