Het voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen vormt een ‘rode lijn’ voor moslims. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyep Erdogan gezegd in het Turkse parlement. Gebeurt dat toch dan zal zijn land zich beramen over het afbreken van de diplomatieke relaties met de joodse staat, aldus Erdogan. Die werden vorig jaar, na een onderbreking van zes jaar, opnieuw aangeknoopt.Volgens verschillende media zou Trump woensdag Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkennen. Wel zou de Amerikaanse ambassade in de joodse staat (voorlopig nog) in Tel-Aviv gevestigd blijven.
Ook de Palestijnse Autoriteit zou ‘alle contacten’ met de Verenigde Staten stopzetten indien Trump zijn plan doorzet. Dat heeft een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas laten weten.
De diplomatieke status van Jeruzalem is een van ‘s werelds heetste hangijzers. Zowel Israël als de Palestijnen claimen de stad als hun hoofdstad. Jeruzalem wordt als de bakermat van het jodendom en het christendom beschouwd. De stad en zijn vele heilige plaatsen worden door volgelingen van deze religies en door de islam als heilig beschouwd.
Elke wijziging in de status van de stad dreigt grote gevolgen te hebben in het Midden-Oosten en andere moslimlanden.
Israël veroverde Oost-Jeruzalen in de zesdaagse oorlog van 1967 en maakte van de stad snel zijn hoofdstad. Maar die status is nooit internationaal erkend en de Verenigde Naties beschouwen de annexatie als illegaal.
De Palestijnen willen van Jeruzalem hun hoofdstad maken. De internationale gemeenschap denkt dat de status van de stad het onderwerp moet zijn van vredesonderhandelingen.
Ondertussen hebben Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië gewaarschuwd voor de politieke onrust en het eventuele geweld dat kan uitbreken indien de VS hun plannen doorzetten.