Rik Torfs: “Er komen volgend jaar serieuze problemen na de verkiezingen”

Het plan was een nieuwe centrumpartij, die centrumkiezers kan wegtrekken bij de extreme partijen. Auteur Dyab Abou Jahjah, voormalig topman bij Unizo Karel van Eetvelt, grondwetspecialist David D’Hooghe en kerkjurist en voormalig rector van de KU Leuven Rik Torfs moesten het plan tot wasdom brengen. Het liep echter anders dan gedacht, waardoor het initiatief in de koelkast wordt gezet tot in ieder geval na de verkiezingen van 2024.


The Morning Drive van Business AM spreekt met Rik Torfs over de problemen van het huidige politieke landschap en de rol die de mogelijk nieuwe centrumpartij daarin kan spelen.

Beluister het volledige interview met Rik Torfs hier.


“We zitten in een moeilijke situatie”

  • Volgens de voormalig rector zitten we momenteel in een moeilijke situatie: “De centrumpartijen waar ik toch altijd de meeste sympathie voor heb gehad zitten in een regering die niet zo succesvol is, weinig daadkracht heeft en die ook het vertrouwen verliest bij heel veel mensen”. 
  • “En zo valt te verwachten dat we bij de volgende verkiezingen in 2024 een grote overwinning zullen zien van de partijen die tot de extreme uithoeken behoren. De uiterst linkerzijde met de PVDA en de rechterzijde met Vlaams belang. Het gevolg is dat de impasse hierdoor niet doorbroken zal worden, aangezien de radicale oplossingen van de partijen niet zullen werken”.

“Mijn gevoel is dat de traditionele centrumpartijen eigenlijk met de ogen dicht afstevenen op een verkiezingsnederlaag”

Eigen politieke partij: Om de centrumkiezers weg te sturen van de extreme partijen werd er geflirt met het idee van een eigen politieke centrumpartij. Twee maanden later, in februari, blijkt de partij er voorlopig niet te zullen komen.

  • “We overwegen wel andere vormen van politieke actie, dus we zullen zeker ons standpunt blijven formuleren en mogelijk komt er ook een beweging”, aldus Torfs.
  • “Maar we willen ons niet overhaasten met een wat onbezonnen initiatief. We denken dat er volgend jaar serieuze problemen gaan komen na de verkiezingen. Ik vermoed dat er een impasse zal ontstaan, omdat de bestaande partijen die zich in het centrum situeren allemaal zullen willen meedoen, met versnippering als gevolg. Ze gaan er ook al vaak van uit dat het resultaat niet fantastisch zal zijn – mogelijk blijven ze nog even overeind met een aantal ministers – maar het ziet er allemaal niet florissant uit”.
  • “De volgende regering zal hierdoor wellicht moeizaam worden gevormd. Mijn gevoel is dat de traditionele centrumpartijen eigenlijk met de ogen dicht afstevenen op een verkiezingsnederlaag”.

De ideale centrumpartij

  • “Ik denk dat de ideale centrumpartij om te beginnen een partij is die openstaat voor een gesprek met iedereen”, stelt Torfs. “En als de standpunten niet matchen, dan wordt er met zo’n partij niet bestuurd. Maar ik zal zeker niet beginnen met moraliseren. Mensen bij voorbaat uitsluiten of demoniseren, wat vandaag in onze gepolariseerde samenleving gebeurt, daar sta ik niet achter”. 
  • “Dus we hebben denk ik een open gesprek nodig met iedereen”.

(as)

Meer