Het plan van formateur Bart De Wever (N-VA) om samen met Engie de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3 te verlengen, botste op een ‘njet’ van de uitbater. Maar Engie blijkt de kwaadste niet: de operator wil met De Wever zoeken naar een oplossing.
Wat vooraf ging: Formateur De Wever wil volop inzetten op kernenergie. Daarbij wil hij de reactoren van Doel 4 en Tihange 3 nogmaals verlengen, tot 2045. Engie was tegen dat idee.
- De Wever wil “sowieso” een verlenging van de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3. De Vilvaldi-regering had samen met uitbater Engie al afgesproken om die twee centrales operationeel te houden tot 2035.
- Daar nog eens tien jaar bij doen, daar had Engie geen zin in. Het bedrijf wil vooral inzetten op andere energiebronnen, waaronder gas. Volgens de uitbater zijn de kosten voor een verdere verlenging te hoog. Bovendien hekelde de Franse directie een nieuwe verlenging terwijl de vorige nog niet volledig was afgesloten.
In het nieuws: Engie draait bij.
- De oplossing voor De Wever, die vast wil blijven houden aan zijn plan, is om een nieuwe operator te zoeken. De formateur ging vrijdag op bezoek bij Engie en kreeg daar te horen dat het bedrijf bereid is om mee te zoeken naar een nieuwe uitbater. Hoe dan ook waarschuwde Engie dat dit een lang proces is met complexe onderhandelingen. Maar, zo schrijft De Standaard, de Fransen beloofden dat ze niet dwars zullen liggen.
- Engie benadrukte “en heel constructieve gedachtewisseling” gehad te hebben met De Wever. Beiden willen een langetermijnstrategie ontwikkelen voor de energievoorziening van België, klonk het.
- Verder kreeg De Wever de boodschap dat de sluiting van Doel 3 en Tihange 2 niet meer om te keren is. Als de nieuwe federale regering Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 nog langer wil openhouden, dan kost dat volgens Engie bijzonder veel geld, omdat er dan geïnvesteerd moet worden om de centrales te laten voldoen aan alle internationale veiligheidsregels.
- Daarbij waarschuwde Engie direct dat de kostprijs voor de stroom een pak hoger zal liggen dan de afgesproken prijs die Engie nu krijgt op Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden. De operator heeft met Vivaldi onderhandeld om een prijs van iets meer dan 80 euro per megawattuur te krijgen. Voor de drie andere centrales zou dat dus nog meer zijn.