Engie wil niet weten van het plan van De Wever om de kerncentrales langer open te houden

Stevig inzetten op kernenergie is iets waar de onderhandelende Arizona-partijen het al over eens zijn. Formateur Bart De Wever (N-VA) ging dan ook al aan Engie vragen om de kerncentrales langer open te houden. Engie heeft daar duidelijk geen zin in.

In het nieuws: Er is nu al tegenstand bij Engie nadat die de vraag van De Wever ontving.

  • Na gesprekken met de nucleaire waakhond FANC waren de Arizona-partijen het eens over het potentieel van kernenergie. De Wever trok naar Engie met de boodschap dat hij “sowieso” een verlenging van Doel 4 en Tihange 3 wil. Ontslagnemend minister Tinne Van der Straeten (Groen) kwam al overeen om de levensduur van die twee centrales tot 2035 te verlengen.
    • Omdat de verlenging afgesproken moet worden voor telkens 10 jaar, zou dat dus willen zeggen dat Doel 4 en Tihange 3 tot minstens 2045 zouden blijven werken, als De Wever zijn plan kan doorzetten.
  • Het idee van de formateur botst echter direct op een afwijzing van Engie. Die toonde zich in het verleden al gekant tegen de eerste verlenging van Van der Straeten. Daar is te horen dat eerst dat dossier volledig afgerond moet worden voor er een nieuwe verlenging kan komen. “We gaan de spelregels toch niet veranderen alvorens we de goedkeuring van Europa hebben?”, tekent De Tijd op.
  • Engie, die mede-eigenaar is van de kerncentrales, beweert al een serieuze toegeving te hebben gedaan. Door de nood aan andere energiebronnen dan Russisch gas stemde het Franse bedrijf in met een verlenging. Maar nu merkt het op dat “Engie veel investeringsmogelijkheden heeft”. “Het nucleaire zit daar niet meer bij. Een hoger rendement zal Parijs niet kunnen overtuigen”, beweert men.
  • De eisen van het energiebedrijf voor de eerste verlenging waren al bijzonder hoog. Engie kreeg een gegarandeerde stroomprijs voor de energie die het levert, die rond 80 euro euro per megawattuur ligt. Ook kwam er een strikte regeling over het beheer van het nucleaire afval: de deal plafonneerde de kosten waarvoor Engie zelf gaat opdraaien op 15 miljard euro.
  • De bal ligt wat Engie betreft weer in het kamp van De Wever: als die met alle geweld een extra verlenging wil, dan zal hij zelf met een berekening moeten komen van de kostprijs. Engie hekelt ook de hoge loonkosten in België. Daardoor zou “de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar al een fortuin kosten”, meer dan 2 miljard euro.

Oudere kerncentrales zijn geen optie volgens Engie en het FANC

Om te volgen: De Wever lijkt weinig opties meer te hebben.

  • Een stevige ‘nee’ van Engie, lijkt het. De kans is groot dat eender welk aanbod van De Wever afgewezen zal worden. Engie lijkt wel nog te porren voor de bouw van gascentrales, waardoor de energieprijs minder duur zou uitvallen.
  • Andere, nog oudere centrales verlengen is niet mogelijk. Volgens het FANC zou het teveel kosten om die kerncentrales veilig te laten werken. De veiligheidseisen zijn dan ook scherp: een kerncentrale moet aardbevingen en neerstortende vliegtuigen kunnen weerstaan. Ook Engie zag dat niet zitten.
  • Als De Wever vast wil houden aan zijn kernenergieplan, dan zal hij een nieuwe uitbater moeten vinden. Dat belooft een bijzonder pittige opgave te worden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.