Engelse schuimwijn beter dan Franse champagne (zeggen Fransen)

Engelse schuimwijn heeft op een professionele wijnproeverij in Parijs de prijs voor beste champagne gewonnen. Dat heeft Peter Allen, Frans correspondent van de Britse krant Daily Mail, gemeld. Bij een blinde test bleken de Engelse schuimwijnen in twee categorieën de eerste plaats te kunnen opeisen.

In een derde categorie was er een ex-aequo met een Franse wijn. Volgens Allen zou de helft van de wijnproevers ervan overtuigd zijn geweest dat de Engelse schuimwijnen topmerken van de Franse champagne waren. “De wijnproeverij is voor de Engelse deelnemers een groot succes geworden,” benadrukt de Britse wijnexpert Matthew Jukes, organisator va het evenement. “Ik had nooit kunnen vermoeden dat Franse kenners Engelse schuimwijn met een Franse champagne zouden kunnen verwarren.”

Klimaat

Eén van de prijzen ging naar een Engelse zeven jaar oude wijn van Nyetimber uit West-Sussex, die de voorkeur kreeg boven een Franse champagne Billecart-Salmon. Een tweede Engelse overwinning ging naar een vier jaar oude Gusbourne Rosé uit Kent, die een even oude Franse Ayala Rosé achter zich liet. Eric Riewer, president van de wijnproevers van restaurantgids Gault Millau, geeft toe onder de indruk te zijn van de Engelse prestaties. Dat is echter niet het geval met de Brit Mark Williamson, die al verscheidene decennia Willi’s Wine Bar in Parijs uitbaat. Williamson zegt immers geregeld Engelse wijn te serveren aan Franse bankiers, die telkens verbaasd zouden reageren wanneer ze te horen krijgen niet met champagne te maken te hebben. Door de klimaatverandering wordt Engeland steeds populairder als wijnregio. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20