Energiewaakhond Creg stopt studie over black-out na tussenkomst minister Van der Straeten

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een studie door de onafhankelijke energieregulator Creg laten stilleggen. Dat schrijft De Standaard donderdag. Volgens N-VA, dat federaal in de oppositie zit, gaat ze daarmee haar bevoegdheid te buiten.

In een brief aan de Creg toont de minister van Energie zich verrast dat de regulator snel een studie wil maken over de ‘value of lost load’, een technische kwestie die draait rond het bedrag dat consumenten zouden willen betalen om een stroom­onderbreking te vermijden.

Van der Straeten noemt het in de brief ‘allerminst opportuun’ dat de Creg ‘de vlucht vooruit’ neemt. Er is namelijk een wet in de maak waardoor de bevoegdheid om die value of lost load te ramen bij de minister zelf terechtkomt, niet bij de energieregulator. Daarover zou vanaf begin volgend jaar gediscussieerd worden.

De Creg besliste daarop om met de studie te stoppen. Volgens N-VA dient de toezichthouder echter alleen verantwoording af te leggen aan het parlement. ‘Het is ook niet toevallig dat directeurs zo nederig en weemoedig het hoofd buigen. Ze kijken (bijna) allemaal naar de minister voor een herbenoeming’, zegt N-VA kamerlid Bert Wollants op Twitter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20