Energiefactuur daalt, maar federale overheid pikt graantje mee

Vanaf 2020 betalen Vlaamse gezinnen 31 euro minder voor elektriciteit en 10 euro minder voor aardgas. Bedrijven zien hun facturen respectievelijk met 369 en 31 euro teruglopen. Een verlaging van de distributienettarieven in Vlaanderen verklaart die daling.

De Vlaamse energieregulator VREG mocht dit fijne nieuws maandagochtend brengen. De distributienettarieven zijn de kosten voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteits- en aardgasnetten. Deze tarieven staan in voor een groot deel van de eindfactuur. Het gaat om 36 procent van de elektriciteitsfactuur en 24 procent van de aardgasfactuur.

En er zijn nog verlagingen. Het prosumententarief, dat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het net, daalt gemiddeld met 5 procent. Ook de vervanging van een bestaande door een digitale meter wordt goedkoper. Van 274 euro nu naar 88 euro volgend jaar. Als de vervanging op initiatief van de netbeheerder gebeurt, blijft ze gratis.

Federale overheid knabbelt aan daling

Tegelijk met de VREG maakte ook de CREG, dat is de federale energieregulator, de aangepaste federale bijdrage bekend. Volgend jaar neemt de federale bijdrage op de energiefactuur voor een gemiddeld gezin toe met 2 tot 3 euro. Dat komt door een combinatie van een lichte daling op elektriciteit (-6%) en een grotere stijging op aardgas (+22,7%).

De federale bijdrage dient om de werking van de CREG, het sociaal energiefonds voor de OCMW’s, het denuclearisatiefonds en het broeikasgassenfonds te financieren. Het gaat echter maar om een klein deel van de totale energiefactuur.

Meer