Krijgen we deze winter te kampen met grote voedseltekorten? Energiecrisis duwt Europese groentetelers de afgrond in

Exploderende energieprijzen dreigen de oogst van Europese groentetelers dit jaar op het spel te zetten. Verlammende energiekosten maken positief rendement uiterst onmogelijk, waardoor tal van groentetelers overwegen hun activiteiten compleet stop te zetten.

Groentetelers van over heel Noord- en West-Europa overwegen per direct alle activiteiten stop te zetten. Dat is het gevolg van de exploderende energieprijzen waarmee het continent te maken kreeg, naar aanleiding van de invasie door Rusland.

Stijgende stroom- en gasprijzen zullen namelijk veel invloed hebben op de verwarmde kasten en koelingen die gebruikt worden om de gewassen te bewaren. Twee Franse boeren zeggen aan Reuters 10 keer hogere gasprijzen te moeten betalen komend jaar in tegenstelling tot 2021. Dat brengt de voedselvoorziening voor dit jaar enorm in het gevaar.

Sommige groenten en fruit binnenkort niet meer in de winkelrekken?

Het kweken van gewassen vraagt voor de ene soort wat meer dan voor de andere. Andijvie, een eenjarig bladgewas verwant aan witlof, is bijvoorbeeld bijzonder energieverslindend. Nadat de bollen in de herfst worden geoogst, worden ze bewaard bij temperaturen onder het vriespunt. In een latere fase worden ze dan weer opnieuw geplant in containers met een temperatuurregeling om vervolgens het hele jaar door te kunnen produceren.

Prijsstijgingen van dergelijke producties zorgen voor veel onzekerheid en kopzorgen onder Europese boeren. Zij zullen een hogere prijs moeten aanbieden aan supermarkten, waardoor de kopers mogelijk zullen overschakelen op het inkopen van meer buitenlandse producten uit warme landen als Egypte, Turkije, Tunesië en Marokko.

“We vragen ons echt af of we deze winter zullen oogsten wat er op het land staat”, vertelt een groenteteler aan de internationale nieuwsdienst.

Heel Europa in de problemen

Niet enkel de exploderende energieprijzen zorgen voor veel problemen onder Europese boeren. Ook de kosten van transport, verpakking en kunstmest zijn de hoogte ingeschoten.

Reuters sprak met Johannes Gross, plaatsvervangend verkoopmanager bij het Duitse Reichenau-Gemüse, waar de broeikassen voor maar liefst 60 hectare deel uitmaken. “We hebben te maken met een totale stijging van de productiekosten van ongeveer 30 procent”, zegt hij. “Energie was goed voor ergens tussen de helft en twee derde van deze extra kosten”, vult hij verder aan. “Sommige collega’s denken erover om hun kassen leeg te laten om de kosten zo laag mogelijk te houden. Niemand weet wat er volgend jaar gaat gebeuren”

Ook tropische landen die meer van het klimaat kunnen profiteren, kampen met de oplopende kosten. Zo liggen de productiekosten voor kunstmest in Spanje 25 procent hoger dan voordien. Volgens Jack Ward, chief executive van de British Growers Association, is het onvermijdelijk dat door de energiecrisis de productie van groenten en fruit zal verschuiven naar warmere streken. “We zullen de productie steeds verder naar het zuiden verplaatsen, door Spanje en naar Marokko en delen van Afrika”, stelt Ward.

(ns)

Meer