Energiecrisis vloert West-Vlaamse maakindustrie: hoog aantal werknemers op tijdelijke werkloosheid gezet

Energiecrisis vloert West-Vlaamse maakindustrie: hoog aantal werknemers op tijdelijke werkloosheid gezet
Bloomberg via Getty Images

Voor 41.226 werknemers in België (waarvan 28.334 in Vlaanderen) werd al tijdelijke werkloosheid aangevraagd omwille van de energiecrisis, zo raakte eind oktober bekend. Veel bedrijven uit met name de maakindustrie van het zuiden van West-Vlaanderen zien zich genoodzaakt hun werknemers op tijdelijke werkloosheid te zetten.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne, kampt Europa met hoge energie- en voedselprijzen. Ook de inflatie in de eurozone scheert hoge toppen, als gevolg van de overmatige geldcreatie tijdens de coronacrisis. Om die redenen zien Belgische bedrijven zich nu genoodzaakt harde maatregelen te nemen.

De essentie

De energiecrisis slaat in Vlaanderen het hardst toe in het zuiden van West-Vlaanderen.

  • Veel maakbedrijven in de Belgische provincie zien zich genoodzaakt beroep te doen op economische werkloosheid, staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Dat is het gevolg van aanhoudende hoge grondstof- en energieprijzen.
  • West-Vlaanderen beschikt al langer dan vandaag over een lage werkloosheidsgraad; ineens komen de vele werknemers dus thuis te zitten.

“Bedrijven die nooit eerder economische werkloosheid hebben aangevraagd, doen dat nu wel.”

Steve Meseure van ABVV Textiel

De details

  • De textielsector van de provincie ziet het hardst af. Niet enkel kleine bedrijven, maar ook grote spelers zien zich genoodzaakt hun werknemers naar huis te sturen. “Zo’n 1.500 van onze werknemers zullen tussen nu en het jaareinde enkele dagen tot enkele weken economisch werkloos zijn”, stelt Pieter Lelieur van textielreus Beaulieu.

“Bij ons is het geen kwestie van de verwarming wat lager te zetten en zo energie te besparen.”

Rik Grymonprez van textielbedrijf Concordia Textiles
  • Unilin, producent van onder meer QuickStep laminaat, zag zijn verkoop met ongeveer 30 procent dalen. Om die reden besloot het bedrijf deze week de laminaatproductie stil te leggen. Zo’n duizendtal werknemers worden daardoor (enkele dagen tot de volle drie weken) op economische werkloosheid gezet. Belangrijke kanttekening: ze ontvangen daarbij 70 procent van hun loon.
  • Ook matrassenproducent Revor Group in Kuurne ziet zich genoodzaakt stappen te nemen. “Het schuim voor in matrassen is 50 procent duurder geworden, en de veren 40 procent. We kunnen niet anders dan onze kostprijs optrekken”, klinkt het bij Gunter Hombecq, operationeel directeur bij het bedrijf. Maar die hogere prijs is niet het enige dat de verkoop tegenhoudt. “Het consumentenvertrouwen is op dit moment extreem laag. Mensen hebben schrik voor wat komt en stellen hun aankopen uit.”

En nu?

Verder: Economische werkloosheid is “geen slechte zaak”.

  • Volgens Steve Meseure van ABVV Textiel, is de maatregel geen slechte zaak. “Natuurlijk is het voor niemand leuk om op een lager inkomen terug te vallen, zeker niet in deze dure tijden”, zegt Meseure. “Maar het is wel iets waar alle partijen belang bij hebben”, klinkt het. “Het laat de werkgever toe zijn mensen aan boord te houden. Liever economische werkloosheid dan een effectief ontslag.”
  • Het merendeel onder werknemers zou volgens de bedrijven begripvol reageren op de situatie. “Ze begrijpen dat we hier echt niets aan kunnen doen”, zegt Hombecq van Revor Group. Dat bevestigt Alexandre Parmentier, werknemer binnen het bedrijf. “Leuk is het allerminst. We willen graag geld verdienen en zekerheid hebben over de toekomst. Maar zij kunnen hier absoluut niets aan doen, het is gewoon het economische klimaat dat op dit moment niet goed is.”

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.