De meest performante beurs ter wereld is de Moscow Exchange. Dit is waarom…

Niet de Dow Jones, maar de Moskou Exchange is de meest performante beurs ter wereld. Wanneer de stijging van de aandelen en de uitgekeerde dividenden worden samengesteld is sprake van een stijging van niet minder dan 44% sinds begin januari, waarvan 9% enkel in de maand oktober.

De Moscow Exchange overklast de MSCI Index van opkomende economieën, die dit jaar ‘slechts’ 12% hoger ging. Volgens analisten van de Russische Sberbank zal de stijging zich ook in 2020 gewoon verderzetten. Zij verwachten voor volgend jaar een stijging van de aandelen van nog eens 15%, gecombineerd met een stijging van 6% in de uitgekeerde dividenden.

De goede prestatie van de beurs van Moskou heeft ook de gewone Rus verleidt om aandelen te kopen. Die bleef tot nog toe liefst weg van de aandelenmarkten. Zo bezit amper 2,2% van de Russen aandelen, terwijl dat aantal in de VS tegen de 50% aanleunt. Maar het voorbije jaar is het aantal particulieren in Rusland dat aandelen heeft aangekocht met 93% gestegen, blijkt uit cijfers van de Tinkoff Bank. Dat moet ook blijken uit het aantal recent geopende online investeringsrekeningen die zich vooral op jongere mensen richten. Bij Tinkoff Bank is sprake van een stijging van liefst 242%.

Analisten geven 4 redenen voor de goede prestaties van de beurs van Moskou

  • De afname van de geopolitieke spanningen. De huidige beursstijging begon niet dit jaar, maar in 2015, ruim een jaar na de annexatie van de Krim door Moskou.
  • De uitkering van genereuze dividenden. Energiemaatschappijen als Gazprom keren dit jaar onder druk van het Kremlin de helft van hun nettowinst in dividenden uit. Ruim 50% meer dan een jaar geleden.
  • De vooruitgang die wordt gemaakt in zowel het handelsconflict tussen de VS en China als de brexit. Als gevolg daarvan lijken ook de oliemarkten zich te hebben gestabiliseerd.
  • Dalende rentevoeten. Ook de Russische centrale bank liet de belangrijkste rentevoet dit jaar al met 1,25% dalen tot 6,5%. Verwacht dat deze globale trend zich ook in Rusland zal verderzetten, wat aandelen steeds attractiever maakt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20