Key takeaways
- Elon Musk verloor 8,8 miljard dollar op één dag door de daling van Tesla-aandelen.
- Zijn nettowaarde is sinds het hoogtepunt in december met 121 miljard dollar gedaald tot 342 miljard dollar.
- De aandelenprestaties van Tesla werden beïnvloed door de tarieven die president Trump oplegde aan Canada, China en Mexico.
De nettowaarde van Elon Musk is aanzienlijk gedaald sinds de piek in december. Forbes meldde dat zijn vermogen met 121 miljard dollar (ongeveer 111,32 miljard euro) is gedaald na een moeilijke dag voor Tesla-aandelen. Op donderdag verloor Musk 8,8 miljard dollar (ongeveer 8,10 miljard euro), wat zijn totale nettowaarde op 342 miljard dollar (ongeveer 314,64 miljard euro) bracht. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de 464 miljard dollar (ongeveer 427,68 miljard euro) die hij slechts drie maanden geleden, op 17 december, waard was.
De prestaties van Tesla’s aandelen weerspiegelden de bredere neergang van de markt, waarbij de S&P 500 met 1,78 procent daalde. Deze daling viel samen met het opleggen van tarieven door president Trump aan Canada, China en Mexico, wat tot onrust onder beleggers leidde. De rijkdom van Musk is grotendeels gekoppeld aan zijn bedrijf, waardoor hij bijzonder kwetsbaar is voor schommelingen in de aandelenprijs van Tesla, meldt The Independent.
Tesla-aandelen stijgen na verkiezing Trump
Aanvankelijk stegen de Tesla-aandelen na de verkiezing van Trump in november, tot 479 euro (ongeveer 520 dollar) per aandeel in december. Door de recente marktvolatiliteit daalde het aandeel echter naar 261 dollar (ongeveer 240 euro) in de nabeurshandel van donderdag. Dit is deels toe te schrijven aan de zorgen over de tarieven die een impact hebben op de activiteiten van Tesla, aangezien China de op één na grootste consumentenmarkt blijft en Canada een cruciale bron is van geïmporteerde onderdelen voor de productie van voertuigen.
Zelfs Vaibhav Taneja, Chief Financial Officer van Tesla, uitte in januari zijn bezorgdheid over de mogelijke schade van de tarieven op de activiteiten van het bedrijf. Hoewel aandeelhouders aanvankelijk positieve resultaten verwachtten van het presidentschap van Trump, gezien de aanzienlijke bijdragen van Musk aan zijn campagne en Republikeinse inspanningen, heeft de markt een reeks dalingen gekend sinds de invoering van de tarieven. Economen beweren dat deze onzekerheid bijdraagt aan een bredere inzinking van de markt.
Musk blijft de rijkste persoon ondanks daling Tesla-aandelen
Ondanks deze uitdagingen heeft Musk nog steeds een nettowaarde die hoger is dan op de verkiezingsdag, dankzij zijn andere bedrijven, SpaceX en xAI. Hij blijft de rijkste persoon ter wereld. Het merk Tesla heeft echter te maken gehad met kritiek, naast de aandelenprestaties van het bedrijf. Musks aanstelling als “speciale overheidsmedewerker” voor het Department of Government Efficiency, waardoor duizenden federale banen verloren gingen, heeft bijgedragen aan zijn afnemende populariteit. Dit heeft ertoe geleid dat Tesla’s en hun bestuurders het doelwit zijn geworden van aanvallen, waardoor sommige eigenaren hun voertuigen hebben verkocht.
Verkoopcijfers in heel Europa wijzen op een aanzienlijke daling van het marktaandeel van Tesla. Duitsland zag een daling van 71 procent, terwijl Noorwegen, Frankrijk en Spanje een daling van respectievelijk 45, 44 en 44 procent lieten zien, volgens Electrek. Bovendien geven incidenten zoals een politie-escorte die nodig was voor een Tesla Cybertruck in New Orleans, brandstichtingen bij Tesla-centrales in Massachusetts en de ontsteking van een Franse showroom waarbij twaalf auto’s beschadigd raakten, aanleiding tot bezorgdheid over de groeiende publieke vijandigheid tegenover het merk. De politie onderzoekt deze incidenten als mogelijke brandstichtingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!