Key takeaways
- Elon Musk is van plan zijn betrokkenheid bij de Trump-administratie te verminderen.
- Tesla zag zijn auto-inkomsten met 20 procent dalen en zijn winst met meer dan 70 procent.
- Musk zal zijn tijdsbesteding aan Doge beperken tot één of twee dagen per week, afhankelijk van de goedkeuring van president Trump.
Elon Musk kondigde plannen aan om zijn betrokkenheid bij de regering van Donald Trump te verminderen na een aanzienlijke daling van de financiële prestaties van Tesla in het eerste kwartaal van 2025. De fabrikant van elektrische auto’s zag zijn inkomsten uit auto’s met 20 procent dalen en zijn winst met meer dan 70 procent dalen.
Deze daling viel samen met openbare kritiek op de prominente rol van Musk in de regering-Trump, met name zijn leiding over het Department of Government Efficiency (Doge), gericht op het verminderen van de federale uitgaven en de omvang van het personeelsbestand. Musk erkende dat zijn focus op Doge de aandacht van Tesla had afgeleid.
Verminderde betrokkenheid om zich op Tesla te richten
Hij beloofde om aanzienlijk minder tijd aan Doge te besteden en het te beperken tot één of twee dagen per week, afhankelijk van de goedkeuring van president Trump en het waargenomen nut van het initiatief.
Musk verdedigde zijn politieke betrokkenheid als cruciaal voor de hervorming van de overheid, en beweerde dat veel van het herstructureringswerk al voltooid was. Er ontstonden echter wijdverspreide protesten en boycots tegen Tesla als reactie op zijn politieke banden.
De financiële prestaties van Tesla
De totale omzet van Tesla voor het kwartaal bedroeg 19,3 miljard dollar, een daling van 9 procent jaar-op-jaar en minder dan de analisten hadden verwacht. Het bedrijf schreef deze daling gedeeltelijk toe aan prijsverlagingen om kopers aan te trekken.
Daarnaast hadden de tarieven van Trump op China een negatieve invloed op Tesla, omdat de afhankelijkheid van in China geproduceerde onderdelen de toeleveringsketen kwetsbaar maakte.
Beleggingsvooruitzichten
Vooruitkijkend benadrukte Tesla de rol van kunstmatige intelligentie in toekomstige groei, hoewel beleggers sceptisch blijven over dergelijke beweringen. Ondanks een daling van de aandelenwaarde met 37 procent dit jaar, steeg het aandeel Tesla met 6,51 procent.
Beleggingsanalisten toonden zich voorzichtig optimistisch en merkten op dat de verwachtingen al laag waren door eerdere berichten over dalende autoverkopen. Zij benadrukten de hevige concurrentie en mogelijke verstoringen van wereldwijde toeleveringsketens als aanhoudende risico’s voor Tesla.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!