Open Vld lijkt verdeeld te zijn over Elon Musk. Dat werd afgelopen weekend nog maar eens duidelijk. Voorzitster Eva De Bleeker sprak toen eerst haar steun uit voor een initiatief van Elon Musk, maar trok dat later terug in. Partijgenoot Maurits Vande Reyde blijkt wel nog steeds een fan van de baas van SpaceX, Tesla en X.
Key Takeaways
- Elon Musk blijkt binnen Open Vld zowel voorstanders als tegenstanders te hebben.
- De topman van SpaceX, Tesla en X zorgde voor ophef. Met een e-mail wil hij namelijk nagaan wat het Amerikaanse overheidspersoneel afgelopen week heeft gedaan. Op basis daarvan zal een deel ontslagen worden.
- De verschillende meningen tonen nog maar eens de verdeeldheid aan binnen de Vlaamse liberalen.
Elon Musk is de laatste jaren niet alleen uitgegroeid tot de rijkste mens ter wereld, maar ook tot een van de meest controversiële. Dat laatste is er alvast niet minder op geworden sinds hij zich achter Donald Trump heeft geschaard. Dankzij die steun kwam hij aan het hoofd te staan van het nieuw opgerichte Department of Government Efficiency (DOGE). Dat is een overheidsinstituut die moet zorgen dat de Amerikaanse overheid fors bespaart. Musk gaat daarbij heel drastisch te werk, iets wat hem al veel kritiek opleverde. Toch zijn er ook veel trouwe aanhangers.
Afgelopen weekend kwam Musk opnieuw in de schijnwerpers te staan met een opvallend nieuw initiatief van DOGE. Alle overheidspersoneel kreeg vrijdag namelijk een e-mail waarin stond dat ze maandagochtend kort in vijf puntjes moesten sturen wat ze de voorbije week op hun werk hadden gedaan. Wie die e-mail niet stuurde, zou ontslagen worden. Musk wil zo naar eigen zeggen achterhalen welk overheidspersoneel zelfs niet eens de moeite doet om zijn of haar mails te checken.
Verwijderde post van De Bleeker
Hoewel het plan van Elon Musk in de VS al snel veel kritiek kreeg, toonde Open Vld-voorzitster Eva De Bleeker zich al snel een voorstander. Ze noemde het plan op X “gewoon gezond verstand, los van wat men allemaal in de Verenigde Staten van plan is”. De Bleeker wees er ook op dat dergelijke rapportages in de privésector zeer gangbaar zijn.
Op die onrechtstreekse steun voor Musk kwam al snel veel kritiek, waarna de voorzitster haar post verwijderde. “De boodschap was: we moeten streven naar een veel efficiëntere overheid”, schrijft ze in een nieuwe post. De Bleeker voegt er “voor de goede orde” aan toe dat ze geen fan is van Musk. “Integendeel”, klinkt het.
Tweestrijd binnen Open Vld
Eva De Bleeker is dus geen fan van Elon Musk, maar aan de donkerblauwe flank van de Vlaamse liberalen zitten er wel enkele grote fans. Denk daarbij onder andere aan Vincent Van Quickenborne en Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde.
“Ik volg de man al van toen niemand hem kende. Hij is niet alleen een succesvol ondernemer, maar ook een visionair. En is hij echt zo extreem? Is het extreem om ambtenaren te vragen wat ze gedaan hebben? Is het extreem om te zeggen dat de overheid zich moet beperken tot kerntaken? Ik vind dat we in Vlaanderen een eigen Musk nodig hebben”, zegt Vande Reyde in Het Nieuwsblad.
Gwendolyn Rutten daarentegen is allesbehalve een fan. Zij noemt Musk zelfs “een gevaarlijke gek” en voegt eraan toe dat hij volgens haar niet liberaal is.
Stichtingscongres
Die uiteenlopende meningen bewijzen nog maar eens de verdeeldheid binnen Open Vld. Het beloven voor de partij alvast nog enkele spannende maanden te worden in aanloop naar het stichtingscongres in september. Daar krijgt de partij een nieuwe naam en zal de liberale partij een nieuwe start maken. Op welke lijn dat zal zijn, is echter nog helemaal niet duidelijk.