In Brussel blijft het aartsmoeilijk om een regering te vormen. Langs Franstalige kant wordt er een coalitie gesmeed met MR, Les Engagés en PS. Langs Nederlandstalige kant blijft formateur Elke Van den Brandt (Groen) hopen dat het goed komt. Maar die hoop vertaalt zich in frustratie bij de andere partijen.
In het nieuws: Elke Van den Brandt laat de onderhandelingen even los.
- De Brusselse regeringsformatie duurde nog nooit zo lang. Terwijl langs Franstalige zijde de onderhandelingen nu echt kunnen beginnen, loopt het aan Nederlandstalige kant nogal stroef. Franstalig formateur David Leisterh (MR) bleef er rustig onder, en hoopt op “creatieve oplossingen”.
- Het probleem is dat Vooruit, Open Vld en MR niet willen samenwerken met Team Fouad Ahidar. Volgens Leisterh brengt Ahidar “altijd religie” in het spel. “Ik denk dat Brussel iets anders nodig heeft”, zei hij.
- Zonder Ahidar moet er gekeken worden naar een coalitie met vier partijen. Van den Brandt denkt aan een samenwerking tussen Groen, Vooruit, Open Vld en cd&v. Ook Leisterh is die optie genegen. Maar dat wil cd&v niet. Met maar drie Nederlandstalige posten te verdelen in de Brusselse regering willen de christendemocraten niet depanneren. Kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) wees eerder de functie van regeringscommissaris als compromis af.
- Ook inhoudelijk zit het niet goed. Dalle wil niet mee in “de paars-groene coalitie die we de voorbije vijf jaar bekampt hebben vanuit de oppositie, en die het wat mij betreft niet goed gedaan heeft, onder meer op vlak van begroting, activeringsbeleid en tweetaligheid”, zo vertelde hij tegen De Morgen.
- Elke Van den Brandt gooit het ondertussen over een andere boeg. Ze gaat nu spreken met het middenveld en laat de coalitiegesprekken even voor wat ze zijn. “Normaal plannen we die vergaderingen eens we rond zijn met de coalitie”, legt ze uit. “Maar aangezien we die nog niet hebben en veel politici nu op verlof zijn, heb ik ze nu al ingepland. Eens we een akkoord hebben, kunnen we op die manier hopelijk wat tijd inhalen”.
Genoteerd: De frustratie op de werkwijze van Van den Brandt groeit.
- “Wat nu gebeurt, is gewoon amateurisme”, vindt een Brussels kopstuk in De Morgen. “Gezien de enorme uitdagingen waar Brussel voor staat, hebben we er alle belang bij dat er zo snel mogelijk een regering komt”.
- Want Van den Brandt blijft hopen op cd&v, terwijl ze – behalve een initieel beleefdheidsgesprekje – niet sprak met N-VA. Tegelijk probeert ze contacten te onderhouden met Fouad Ahidar, in de hoop om Vooruit toch warm te maken voor een linkse coalitie. Her en der wordt er gesproken over de mogelijkheid om een andere formateur aan te stellen. Misschien moet iemand anders op zoek naar een andere piste, klinkt het.
“Respecteren van artikel 76”
Gelezen: Grondwetspecialist Guillaume Delvaux (UCLouvain) stelt een opening voor cd&v voor.
- Mocht Elke Van den Brandt met alle geweld vasthouden aan een scenario waarin cd&v mee aan tafel komt, dan kan ze misschien iets aanlokkelijker aanbieden dan een regeringscommissaris. Het idee zou zijn dat de positie van de Vlaamse minister voor Brussel versterkt zou worden, stelt Delvaux tegenover Bruzz.
- De Vlaamse minister voor Brussel mag de vergaderingen van het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bijwonen. Hij heeft daarin een raadgevende stem, zoals bepaald in Artikel 76 van de Bijzondere Brusselwet. Op dit moment is die wet dode letter, en gaat de minister voor Brussel, op dit moment Dalle, niet naar de vergaderingen van de GGC.
- “Men zou kunnen beslissen om artikel 76 te respecteren én de Vlaamse vertegenwoordiger uit te nodigen op de GGC-vergadering én daarbovenop in het Brusselse regeerakkoord kunnen afspreken om die persoon ook toe te laten tot de vergaderingen van de Brusselse regering”, is de uitweg van Delvaux.
- Als die Vlaamse ministerspost bij cd&v blijft, dan heeft die partij meer invloed op Brussel. Het zou een hefboom kunnen zijn om cd&v aan boord te hijsen. Er is dan geen volledige ministerspost voor de christendemocraten in de Brusselse regering, maar een soort van anderhalve superpost in de Vlaamse regering.
- Alleen ligt die beslissing niet bij Van den Brandt. Het zijn cd&v, Vooruit en N-VA die samen onderhandelen over de Vlaamse regering. Zij moeten dan overeen komen om die post aan cd&v te geven. Bovendien moet cd&v zijn inhoudelijke bezwaren dan ook aan de kant schuiven. De oplossing van Delvaux is op z’n minst creatief te noemen, exact waar Leisterh om vroeg.