Elke Belg kan vanaf volgend jaar gratis een digitale kluis openen om officiële documenten in op te slaan

Het notariaat lanceert met IZIMI een gratis digitale kluis voor elke burger waarin hij persoonlijke, gevoelige en belangrijke documenten veilig kan opbergen.

De Belgische notarissen schuwen de digitalisering niet. Na het online verkoopplatform Biddit komt het notariaat op de proppen met een nieuwe digitale dienstverlening: IZIMI. Dat is een digitale kluis waar de Belgen vanaf volgend jaar allerhande documenten, zoals huwelijksaktes en paspoorten, veilig in kunnen bewaren.

De kluis is gratis tot 200 megabyte. Wie meer data nodig heeft, kan die krijgen tegen een vergoeding.

Een veilige haven

‘De notarissen bieden de burger een veilige haven. Ze onderscheiden zich van internetgiganten die allerhande persoonlijke data controleren in gigantische silo’s en van andere spelers die persoonlijke data benutten voor commerciële doeleinden’, klinkt het in een persbericht.

De notaris kan de documenten enkel raadplegen met expliciete toestemming van de gebruiker. ‘Die behoudt dus de volledige controle over wat er met zijn hoogstpersoonlijke en vaak gevoelige data gebeurt. Alleen hij beslist of hij de documenten in zijn kluis met anderen deelt, wanneer en met wie’, benadrukt Fednot.

Informatie over wetgevende evoluties

Wie gebruikmaakt van de digitale kluis kan indien hij dat wenst ook notificaties ontvangen van wetgevende evoluties die hem persoonlijk aanbelangen. ‘Zo blijft de gebruiker op de hoogte en mist hij geen belangrijke ontwikkelingen die een impact kunnen hebben op zijn vermogen, zijn familiale regelingen of op de zeggenschap in het bedrijf waarvan hij aandeelhouder is’, klinkt het.

Volgens Philippe Bosseler, voorzitter van Fednot is IZIMI dan ook veel meer dan een veilige opslag van belangrijke documenten. ‘Het is ook een manier om persoonlijke info op een superveilige manier met de personen naar keuze te delen. Bij een consequent gebruik, neemt het veel van de zorgen van de burger en zijn naasten weg.’

De volledige uitrol van IZIMI is pas voor volgend jaar gepland, maar wie dat wenst kan vandaag al een kluis aanmaken via het platform en er documenten in opladen en delen met familie en/of vrienden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20