In de Verenigde Staten heeft een Amerikaans koppel elkaar het ja-woord gegeven in Decentraland, een virtuele wereld in de metaverse. Vanzelfsprekend is dit de veiligste manier om te trouwen tijdens de coronapandemie, maar is zo’n huwelijk ook bindend?
Als het van Mark Zuckerberg afhangt, zal de metaverse een heel belangrijk onderdeel van ons leven worden. Terwijl Meta nog volop werkt aan een eigen metaverse, verkennen sommige mensen al wat er zoal mogelijk is de metaverses van andere ontwikkelaars. Zo was er afgelopen weekend een huwelijk in Decentraland met maar liefst 2.000 aanwezigen, inclusief een officier van justitie.
Het koppel was hoe dan ook goed voorbereid op het virtuele huwelijk. De verloofden hadden zelfs het advocatenkantoor Rose Law Group ingehuurd om juridisch alles in orde te brengen. De oprichter en voorzitter van de groep, Jordan Rose, sprak van een unicum. Haar kantoor was tot nu toe nog nooit getuige geweest van een virtueel huwelijk.
Huwelijkscontract als NFT
“Omdat de metaverse nog in zijn kinderschoenen staat, hebben wij een juridisch paradigma voor een legaal bindend huwelijk ontwikkeld”, liet Rose in een reactie aan de cryptonieuwssite Cointelegraph weten.
Het huwelijk vond plaats op een stukje virtuele grond dat werd aangekocht door de advocatenkantoor. De advocatengroep ontwikkelde een “meta-huwelijksraamwerk” door een “virtueel huwelijkscontract” op te nemen, dat de virtuele identiteiten en digitale bezittingen van het koppel vastlegde via de blockchain. Het huwelijkscontract werd geregistreerd als een NFT. Bedoeling is dat de tortelduifjes met die non-fungible token kunnen bewijzen dat ze effectief getrouwd zijn.
Is het huwelijk juridisch bindend?
Rose durft niet met zekerheid zeggen dat het huwelijk juridisch bindend is. “Er is momenteel geen wettelijk kader voor een huwelijk in de metaverse”, merkt de advocate op. Het is overigens niet de eerste keer dat partners via een virtuele weg met elkaar willen trouwen. Zo zag de game Animal Crossing sinds de lancering in 2020 het aantal koppels dat in het spel een huwelijksfeest organiseert toenemen.
De American Marriage Ministries liet vorig jaar weten dat er enkel sprake kan zijn van een virtueel juridisch bindend huwelijk als de huwelijkspartners elkaar in realtime kunnen zien, met behulp van bijvoorbeeld een videocall. Ze mogen ook hun uiterlijk niet aanpassen. We moeten hier wel aan toevoegen dat de geliefden elkaar ook in het echte leven op dat moment het ja-woord gaven. Rose Law Group zond een livestream van die plechtigheid uit.
Technische problemen
Het koppel kreeg afgelopen weekend ook af te rekenen met enkele technische problemen. Zo had Decentraland veel moeite om het aantal aanwezige gasten te verwerken, waardoor er verbindingsproblemen waren. Sommige aanwezigen konden ook de bruid niet zien. In andere gevallen had de bruid een hoodie aan in plaats van een jurk. Dat kwam doordat de gasten op verschillende servers zaten.
Het is overigens niet de eerste keer dat een koppel de blockchain gebruikt om te trouwen. In april 2021 trouwde een koppel in Californië door elkaar een NFT-ring te geven.
(lb)