Elia krijgt groen licht voor energie-eiland in de Noordzee

Elia krijgt groen licht voor energie-eiland in de Noordzee
Markus Berger van Elia, minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Netbeheerder Elia heeft een bouwvergunning gekregen om de werken aan het Prinses Elisabeth-eiland aan te vatten. Dit energie-eiland van vijf hectare groot komt 45 kilometer van de kust van Oostende af te liggen. De werken moeten beginnen in maart 2024.

Waarom is dit belangrijk?

België heeft nu al een capaciteit van 2,26 gigawatt aan offshore energie, en staat daarmee tweede op de lijst van Europese landen, na Denemarken. Met de bouw van het Prinses Elisabeth-eiland wordt dit nog eens gevoelig opgedreven. Ons land wil een voortrekkersrol spelen op het Europese toneel.
  • Het Prinses Elisabeth-eiland moet een nieuwe windmolenzone connecteren met het vaste land. Het zorgt ook voor de verbinding tussen ons elektriciteitsnet en dat van zowel het Verenigd Koninkrijk als Denemarken.
  • De windmolens moeten zorgen voor 3,5 gigawatt aan stroom. Tegen 2030 zou het volledige eiland 6 gigawatt moeten produceren. “De eerste windturbines zullen in 2028 draaien, waardoor we meer groene energie kunnen produceren voor huishoudens en bedrijven”, vertelde minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
  • Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) voegde eraan toe dat “België de energietransitie versnelt met een verviervoudiging in offshore windcapaciteit” Ze verwees naar de ambitie om de Noordzee te transformeren in een “groene energie-powerhouse“, een term die eerder rondging op de Europese North Sea Summit van april dit jaar.

“Geen gevaar voor de biodiversiteit”

Terugblik: Natuurorganisaties vreesden dat het energie-eiland schade zou berokkenen aan de natuur en de biodiversiteit van de Noordzee in het gedrang zou komen.

  • Elia countert de kritiek en zegt dat het werkt aan een “natuur-inclusief design”, zodat het eiland “een opportuniteit voor zee-biodiversiteit wordt”. Het kreeg aanbevelingen van specialisten, universiteiten en NGO’s. Het design wordt gefinetuned en zal later dit jaar gepresenteerd worden.
  • De politici zijn tevreden. Van Quickenborne: “Het laat opnieuw de kracht zien van een innovatieve aanpak, het potentieel van hernieuwbare energie en het belang van de bescherming van de zee-omgeving.”

Kostprijs van het energie-eiland onbekend

Kanttekening: Het prijskaartje van het Prinses Elisabeth-eiland loopt hoog op.

  • De exacte kostprijs van het energie-eiland is niet bekend, maar zou boven de 600 miljoen euro liggen, weet L’Echo. Dat is een stuk meer dan de eerder becijferde kost van 450 miljoen euro.
  • Samen met alle benodigde bekabeling en andere elektrische infrastructuur zou het project zo’n 2 miljard euro kosten.
  • De Europese Commissie zorgt voor een gedeelte van het budget: 99,7 miljoen euro komt uit het Europese coronaherstelfonds voor België.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.