Iedere winkel moet klanten ten laatste begin volgend jaar de mogelijkheid geven om elektronisch te betalen. Die verplichting komt er na een beslissing van de federale regering als onderdeel van het fraudebestrijdingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
De coronacrisis gaf het elektronisch betalen in ons land een serieuze boost en verminderde de hoeveelheid cash geld die de gemiddelde Belg op zak heeft. Maar toch geldt hier op veel plaatsen nog steeds vaak het motto “cash is king“.
Volgens federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) betalen consumenten in België in 60 procent van de gevallen nog altijd met cash. Dat is bijna dubbel zoveel als bijvoorbeeld in Nederland. “Dat heeft ook te maken met het feit dat het niet overal mogelijk is om elektronisch te betalen”, zegt de minister in Het Laatste Nieuws.
Bankkaart, smartphone of Payconiq
Binnenkort moet daar echter verandering in komen. Als onderdeel van zijn fraudebestrijdingsplan – dat zojuist groen licht kreeg van de regering – wil Van Peteghem handelaars verplichten om elektronisch betalen mogelijk te maken. Dat hoeft wel niet altijd met een bankkaart te zijn. Het is voor winkeliers voldoende om alternatieven zoals betalen met de smartphone of via Payconiq mogelijk te maken.
Die laatste toevoeging komt er op de uitdrukkelijke vraag van zelfstandigenorganisatie Unizo die de bestaande betaalterminals te duur vindt. Minister Van Peteghem wil daarom ook kijken of er op dat vlak voor handelaars ondersteuning kan komen.
Begin 2022
Ondanks het groene licht van de regering is de verplichting wel nog niet voor direct. Het kabinet van het ministerie van Financiën moet eerst nog samenzitten met de bankenfederatie Febelfin, de verschillende betaalplatformen en UNIZO om de details rond nieuwe wet af te bakenen. Begin 2022 hoopt Van Peteghem dat elektronisch betalen overal mogelijk zal zijn. Maar voor alle duidelijkheid: ook cash blijft een geldig betaalmiddel. De consument moet gewoon de keuze hebben”, verduidelijkt hij.