Eigenaar Alibaba koopt voormalig consulaat-generaal van België in Hong Kong

De Chinese miljardair Jack Ma, topman van het ecommerce-bedrijf Alibaba, heeft de residentie aan Barker Road 22 op de Victoria Peak in Hongkong gekocht voor een bedrag van 174 miljoen euro. Het pand is de duurste residentie van Hongkong en de meest prestigieuze villa van de hele enclave.

Tot het begin van deze eeuw was het gebouw eigendom van het Belgische ministerie van buitenlandse zaken en vormde de zetel van de Belgische consul-generaal in Hongkong. Om budgettaire redenen werd het complex voor 25 miljoen euro aan de Chinese ondernemer Francis Yuen Tin-fan verkocht. Jack Ma betaalt nu voor de villa een bedrag van 17.500 euro per vierkante meter.

Barker Road wordt door de verkoop één van de duurste vastgoed-locaties van de hele wereld. Gerekend naar oppervlakte werd alleen voor een woning op Saint Jean Cap Ferrat, een schiereiland ten oosten van de Franse stad Nice, nog meer betaald dan voor het voormalige Belgische consulaat in Hongkong.

Saint Jean Cap Ferrat

Waarnemers wijzen erop dat Jack Ma voor zijn nieuwe woning een bedrag van 151.653 Hongkong dollar per vierkante voet betaalde. Het pand op Saint Jean Cap Ferrat zou daarentegen verkocht zijn voor een bedrag van 175.000 Hongkong dollar per vierkante voet. In totaal kostte het Franse pand 1,13 miljard Hongkong dollar, tegenover 1,5 miljard Hongkong dollar voor het nieuwe vastgoed van de Alibaba-topman.

Francis Yuen Tin-fan, de verkoper van het pand langs Barker Road, is gewezen vice-voorzitter van Pacific Century Cyberworks (PCCW), het moederbedrijf van onder meer het technologieconcern HKT Group Holdings. Tin-fan is ook voormalig chief executive van de Hongkong Exchanges en Clearing en is gehuwd met Rose Lee Wai-mun, chief executive van de Hang Seng Bank.

In juni van dit jaar kocht Jack Ma ook al een eigendom in de Adirondacks in New York voor een bedrag van 23 miljoen Amerikaanse dollar. Jack Ma heeft een belang van 6,1 procent in Alibaba en staat op de Bloomberg Billionaires Index op een 21ste plaats.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20