Hoe moeilijk is het om je eigen dood in scène te zetten?

Aan je problemen ontsnappen door je dood in scène te zetten: iedereen heeft er wel eens over gefantaseerd, maar in tegenstelling tot in Hollywoodfilms is dit in de praktijk allesbehalve eenvoudig.

Enkele voorbeelden van mislukte pogingen:

  • De New Yorker Raymond Roth verdronk in de Atlantische Oceaan om verzekeringsgeld op te strijken, maar werd amper vijf dagen later levend aangetroffen tijdens een snelheidscontrole.

  • Een Taiwanese familie die na een dodelijk auto-ongeluk 3,6 miljoen dollar incasseerde van de verzekeringen liep begin 2013 tegen de lamp toen bleek dat hun dode familieleden helemaal niet dood waren.

  • Toen Leninguer Carballido in 2011 aangeklaagd werd voor verkrachting, diende zijn familie een officieel doodscertificaat in. In juli 2013 werd de man echter tot burgemeester van een Zuid-Mexicaans dorpje verkozen, waardoor hij alsnog werd gevat.

Om van je eigen poging om je dood te faken een succes te maken:

  • Wees bereid om je vorig leven definitief vaarwel te zeggen. Je documenten verscheuren en de saldi op je bankrekeningen opnemen zijn vluchtsignalen, geen overlijdenssignalen.

  • Bereid op voorhand een nieuwe, moeilijk traceerbare identiteit voor.

  • Verdwijn uit een land met strikte wetten op de privacy. Amerikanen hebben het bijvoorbeeld extra moeilijk omdat het in de V.S. relatief gemakkelijk is om de identiteit van mensen te onderzoeken. Voor Nieuw-Zeelanders is het dan weer relatief gemakkelijk om een geheel nieuw leven op te bouwen in Australië.

  • Fake niet gewoon je eigen dood, maar je eigen moord. Dat brengt de politie en anderen die je zoeken in verwarring. Je eigen bloed op een weinig aan de verbeelding overlatende manier doorheen een aantal kamers van je huis smeren zal de politie doen denken dat er wel degelijk kwaad opzet mee gemoeid was.

  • Bereid je voor op een moeilijk leven dat anders is dan wat je ooit hebt gekend. Je dood faken is slechts het begin. Wat daarna te doen, is het echte probleem,” aldus Adam Virzi, operations manager bij een Australië agentschap voor privédetectives.